Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Мисия на НАСА достигна до астероид на 80 милиона км

Първата мисия на НАСА, предназначена да стигне до астероид и да върне обратно на земята проба от неговия прах , пристигна в понеделник в местоназначението си, Bennu, две години след излитането си от Кейп Канаверал.

от БГНЕС
21:38, 03.12.2018
Чете се за: 00:53 мин.
Още
мисия наса достигна астероид милиона

Безпилотната мисия, струваща 800 млн. долара и известна като OSIRIS-REx, се срещна днес привечер с астероида.

Bennu е с диаметър около 500 метра. Това е най-малкия обект, около който някога направен от хората космически кораб обикаля в орбита.

Част от ранната слънчева система, Bennu също така се счита за потенциално опасен. Той представлява малък риск - шанс едно на 2 700 - да се сблъска със Земята през 2135 г.

Богатият на въглерод астероид е бил избран от около 500 000 астероида в Слънчевата система, защото обикаля около Слънцето близо до орбитата на Земята, и е с необходимия размер за научно изследване, а също така е и един от най-старите астероиди, известни на НАСА.

Мисията започна през септември 2016 г.. През последните няколко месеца OSIRIS REx се промъкваше към Bennu и най-накрая достига космическата скала, която сега е на около 80 милиона километра от Земята.

Космическият апарат е оборудван със серия от пет научни инструмента за проучване на астероида през следващата година и половина и ще го снима с висока разделителна способност.

След това, през 2020 г., той ще използва своята роботизирана ръка и ще докосне астероида в маневра, описана като „нежно докосване“.

Използвайки кръгово устройство, подобно на въздушния филтър на автомобила, и обратния вакуум, който да се разбърква и събере прах, устройството има за цел да поеме около 60 грама материал от повърхността на астероида и да го върне на Земята за по-нататъшно проучване.

НАСА казва, че може да получи много повече материали, може би до два килограма.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Връчиха наградите Банкер на годината
Връчиха наградите "Банкер на годината"
Националната библиотека Св. Св. Кирил и Методий чества 140 години
Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" чества 140 години