НОВИНИ

Мисия на НАСА достигна до астероид на 80 милиона км

Първата мисия на НАСА, предназначена да стигне до астероид и да върне обратно на земята проба от неговия прах , пристигна в понеделник в местоназначението си, Bennu, две години след излитането си от Кейп Канаверал.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:38, 03.12.2018
Чете се за: 00:53 мин.
Още
мисия наса достигна астероид милиона

Безпилотната мисия, струваща 800 млн. долара и известна като OSIRIS-REx, се срещна днес привечер с астероида.

Bennu е с диаметър около 500 метра. Това е най-малкия обект, около който някога направен от хората космически кораб обикаля в орбита.

Част от ранната слънчева система, Bennu също така се счита за потенциално опасен. Той представлява малък риск - шанс едно на 2 700 - да се сблъска със Земята през 2135 г.

Богатият на въглерод астероид е бил избран от около 500 000 астероида в Слънчевата система, защото обикаля около Слънцето близо до орбитата на Земята, и е с необходимия размер за научно изследване, а също така е и един от най-старите астероиди, известни на НАСА.

Мисията започна през септември 2016 г.. През последните няколко месеца OSIRIS REx се промъкваше към Bennu и най-накрая достига космическата скала, която сега е на около 80 милиона километра от Земята.

Космическият апарат е оборудван със серия от пет научни инструмента за проучване на астероида през следващата година и половина и ще го снима с висока разделителна способност.

След това, през 2020 г., той ще използва своята роботизирана ръка и ще докосне астероида в маневра, описана като „нежно докосване“.

Използвайки кръгово устройство, подобно на въздушния филтър на автомобила, и обратния вакуум, който да се разбърква и събере прах, устройството има за цел да поеме около 60 грама материал от повърхността на астероида и да го върне на Земята за по-нататъшно проучване.

НАСА казва, че може да получи много повече материали, може би до два килограма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връчиха наградите Банкер на годината
Връчиха наградите "Банкер на годината"
Националната библиотека Св. Св. Кирил и Методий чества 140 години
Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" чества 140 години