НОВИНИ

Молебен за новия президент в катедралния храм "Св. Ал. Невски"

Пред катедралния храм "Св. Александър Невски" приключи военната церемония по официалното встъпване в длъжност на новоизбрания президент Румен Радев. Сега очакваме негово светейшество българският патриарх Неофит да посрещне в катедралния храм президента Румен Радев, президента Росен Плевнелиев, първата дама г-жа Десислава Радева и двамата вицепрезиденти Маргарита Попова и Илияна Йотова.Вижте повече в прякото включване на Елиана Димитрова

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:39, 22.01.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Очаква се в храма да влязат и президентите Георги Първанов и Петър Стоянов. Всички ще запалят свещ, а българският патриарх Неофит ще благослови новия президент и ще отслужи тържествен молебен, за да изпроси божията благодатна подкрепа в предстоящото му отговорно служение. Ще отправи към него и кратко приветствено слово. С патриарх Неофит ще служат мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод и браницкият епископ Григорий- викарий на патрирах Неофит както и столични свещеници. Молебенът ще бъде отслужен в тесен кръг като в храма няма да се допускат граждани и журналисти.

Трябва да отбележим също, че за първи път българския патрирах лично ще отслужи молебен и ще благослови новия президент. Ако се върнем назад- преди пет години при церемонията за встъпване в длъжност на президента Росен Плевнелиев тук в храма също имаше молебен, но не беше отслужен от патрирах Максим, а от предстоятеля на храма по онова време епископ Тихон. Президентът Плевнелиев беше благословен от патриарх Максим няколко дни преди това при по време на клетвата си в Парламента. При встъпването в длъжност на президента Георги Първанов през 2002-ра в храма патрирах Максим отслужи също тържествен молебен,но той беше отслужен рано сутринта преди официалната церемония за встъпване в длъжност.

По време на клетвата си в парламента президентът Първанов и по време на двата мандата е благословен от патриарх Максим. Интересна е ситуацията при президента Петър Стоянов - той стъпи в длъжност във времената на разкол в БПЦ, на церемонията му присъстваха и патрирах Максим, и алтернативния патриарх Пимен като на площада беше отслужен водосвет за здраве на президента и народа от алтернативния патрирах, а президентът се закле пред него. Това е засега от мен, очакваме официалните лица да влязат в храма за молебена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Далай лама се надява Тръмп и Путин да работят за мир
Далай лама се надява Тръмп и Путин да работят за мир
Фирми и предприемачи от дупнишки села с проекти за европейско финансиране
Фирми и предприемачи от дупнишки села с проекти за европейско финансиране