НАСА съобщи за края на мисията на телескопа „Кеплер“

НАСА съобщи за приключването на мисията на космическата обсерватория „Кеплер“ поради изчерпване на горивото ѝ, предадоха световните агенции.

от БТА
10:05, 31.10.2018
Чете се за: 00:28 мин.
Още
наса съобщи края мисията телескопа кеплер

Телескопът функционираше в продължение на девет години. За това време космическият апарат откри над 2600 обекта извън пределите на Слънчевата система. Щафетата бе поета от космическия телескоп „Тес“, който беше изведен в орбита от НАСА през месец април 2018 година. Неговата задача, подобно на „Кеплер“, е да открива планети, сродни на Земята, намиращи се в зоната на обитаемост, с помощта на транзитна фотометрия.

;

„Кеплер“ ще остане на своята орбита, която е безопасна за космическите полети. Космическата обсерватория беше изстреляна през 2009 година и предназначението ѝ беше откриването на екзопланети.

През 2013 г. апаратът получи повреда в системата за ориентиране, при което беше невъзможно той да бъде задържан в правилното направление. При все това инженерите успяха да вкарат телескопа в безопасен режим и да го приспособят за изпълнението на определени задачи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Вечер с Камен Донев и Възгледите на един учител
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Вечер с Камен Донев и "Възгледите на един учител"
Започна изплащането на първия транш субсидии за животновъди
Започна изплащането на първия транш субсидии за животновъди