Недостиг на легла в болниците във Варна заради грипната епидемия

52-годишна жена почина в Габрово след усложнения от грип. Жертвите на епидемията у нас вече са повече от шест, по данни на здравното министерство. Пациенти с усложнения от болестта препълниха отделенията на многопрофилните болници във Варна. Техните управители вече отправиха искане до Здравната каса временно да бъдат осигурени допълнителни легла.

от Петя Иванова
20:04, 25.01.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

С близо 20% са се увеличили болните, преминали през спешните кабинети на здравните заведения във Варна. Много от тях се нуждаят от постоянно лекарско наблюдение.

Проф. Ивайло Въжаров, началник на Военноморска болница - Варна: Макар че имаме най-голямата структура по пулмология в града с 20 легла отделение, но подадохме към Здравната каса заявление да ни се увеличат леглата, за да посрещнем тези пациенти.

В отделенията на болниците "Св. Анна" и "Св. Марина" също няма свободни места. Там се приемат болни не само от Варна, но и от цяла Североизточна България.

Д-р Яна Драганова, РЗИ-Варна: Директорът на РЗК е разрешил да се включат допълнителни легла към отделенията за интензивно лечение, белодробни клиники, в инфекциозна клиника на "Света Марина" и "Света Анна" във връзка с епидемичната ситуация.

Най-често от усложнения заради грипа страдат болните над 60-годишна възраст.

Проф. Ивайло Въжаров, началник на Военноморска болница - Варна: Дава миокардити, вторични бактериални пневмонии, плеврити и най-тежкото усложнение е така нареченият респираторен дистерс, синдром, който е свързан с висока смъртност.

Само през последните няколко дни лекарите във Военноморска болница са се борили за живота на две пациентки с тази диагноза. Жените са стабилизирани, но лечението им е струвало на болницата над 3 000 лв.

Доц. Ивайло Въжаров, началник на МБАЛ - Варна към ВМА: Клиничната пътека е 460 лева. Това е само медикаменти, не се включват лекарският труд, сестринският труд, нито хотелската част.

От Здравна инспекция заявиха, че грипната епидемия започва да отшумява. Според лекарите, обаче, именно сега е пикът на усложненията от грипа. От болниците в града уверяват, че няма да връщат пациенти. Осигурени са всички необходими лекарства за справяне с епидемичната ситуация.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Жестоко убийство на 80-годишен мъж в Белослав
Жестоко убийство на 80-годишен мъж в Белослав
Започват имотни проверки след скандалните арести в 4-то РПУ
Започват имотни проверки след скандалните арести в 4-то РПУ