НОВИНИ

Недостиг на легла в болниците във Варна заради грипната епидемия

52-годишна жена почина в Габрово след усложнения от грип. Жертвите на епидемията у нас вече са повече от шест, по данни на здравното министерство. Пациенти с усложнения от болестта препълниха отделенията на многопрофилните болници във Варна. Техните управители вече отправиха искане до Здравната каса временно да бъдат осигурени допълнителни легла.

bnt avatar logo
от Петя Иванова
20:04, 25.01.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

С близо 20% са се увеличили болните, преминали през спешните кабинети на здравните заведения във Варна. Много от тях се нуждаят от постоянно лекарско наблюдение.

Проф. Ивайло Въжаров, началник на Военноморска болница - Варна: Макар че имаме най-голямата структура по пулмология в града с 20 легла отделение, но подадохме към Здравната каса заявление да ни се увеличат леглата, за да посрещнем тези пациенти.

В отделенията на болниците "Св. Анна" и "Св. Марина" също няма свободни места. Там се приемат болни не само от Варна, но и от цяла Североизточна България.

Д-р Яна Драганова, РЗИ-Варна: Директорът на РЗК е разрешил да се включат допълнителни легла към отделенията за интензивно лечение, белодробни клиники, в инфекциозна клиника на "Света Марина" и "Света Анна" във връзка с епидемичната ситуация.

Най-често от усложнения заради грипа страдат болните над 60-годишна възраст.

Проф. Ивайло Въжаров, началник на Военноморска болница - Варна: Дава миокардити, вторични бактериални пневмонии, плеврити и най-тежкото усложнение е така нареченият респираторен дистерс, синдром, който е свързан с висока смъртност.

Само през последните няколко дни лекарите във Военноморска болница са се борили за живота на две пациентки с тази диагноза. Жените са стабилизирани, но лечението им е струвало на болницата над 3 000 лв.

Доц. Ивайло Въжаров, началник на МБАЛ - Варна към ВМА: Клиничната пътека е 460 лева. Това е само медикаменти, не се включват лекарският труд, сестринският труд, нито хотелската част.

От Здравна инспекция заявиха, че грипната епидемия започва да отшумява. Според лекарите, обаче, именно сега е пикът на усложненията от грипа. От болниците в града уверяват, че няма да връщат пациенти. Осигурени са всички необходими лекарства за справяне с епидемичната ситуация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жестоко убийство на 80-годишен мъж в Белослав
Жестоко убийство на 80-годишен мъж в Белослав
Започват имотни проверки след скандалните арести в 4-то РПУ
Започват имотни проверки след скандалните арести в 4-то РПУ