НОВИНИ

Незряща жена е читател на годината на Столична библиотека за 2017

Тя е отличена, защото е прочела около 200 книги през тази година. Столичната библитека ще връчи годишните си награди на церемоня днес. Отличени са и най-четените български автори на ходожествена, научна и детска литература.10 годишно момче е най-активният читател на детска литература.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
07:07, 20.12.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Валя Петрова губи зрението си още като бебе след дълъг престой в кувиоз.

Ракзава, че от малка обича да чете ходожествена литература.

Валя Петрова: Първо четях на брайл, после аудио книги и вече тука от 10-12 години на компютър.Четенето винаги те обогатява, не може да не те обогати.

Преди да прочете книгата на компютър Валя я сканира.

Сканирането отнема няколко часа. А четенето става с говореща програма.

Валя заделя по около 100 лева месечно за книги. От 10-ина години е читател на столична библиотека. А тази година получава и отличие за любовта си към четенето.

Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека: Тя наистина е един изключително жизнен човек. И наистина посланието си избора и към всички е много важно. Всъщност четенето е важно за личния просперитет за всички. Включително и за хората в затруднено положение.
Валя Петрова: Аз просто обичам да чета и не съм очаквала да ме наградят за това. За мен е достатъчно, че ми дават книги. За мен това е най-хубавото.

Валя възпитава в любов към четенето и 13 годишната си дъщеря. От Столична библиотека отчитат повишен интерес на младите хора към книгите. От близо 47 хиляди читатели през 2017-та почти половината са до 28 годишна възраст. Прочетени са почти 450 хиляди книги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За седма поредна година бяха раздадени наградите „Чудесата на България“
За седма поредна година бяха раздадени наградите „Чудесата на България“
Баща мечтае един ден да може да говори със сина си
Баща мечтае един ден да може да говори със сина си