НОВИНИ

НЗОК гласува решението, което замества Националния рамков договор за 2016 г.

Новите правила за работа в здравеопазването бяха приети днес от надзора на касата и одобрени от здравния министър. Те ще влязат в сила от 1 април като анекс към стария рамков договор за здравно осигуряване. В него са предвидени допълнителни 74,5 млн. лв. над приетия за годината бюджет на Здравната каса, което ще позволи повече услуги в онкологията и доболничната помощ. Здравният министър настоя да се потърси отговорност от експертите на касата, допуснали необосновано намаление на цените в онкологията при преговорите с лекарския съюз. Същевременно стана ясно, че в преговорния процес, от Лекарския съюз са отказали да приемат каквито и да било критерии за качество в тяхната работа.

Мария Чернева
от Мария Чернева
15:53, 29.03.2016 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
Още

За първи път са предвидени 3 нови клинични пътеки за продължително лечение и ранна рехабилитация след инсулт, инфаркт и тежки операции. Касата прие и някои нови дейности като оценка за развитие на сърдечно-съдови заболявания на всички над 18 години, повече изследвания за сърдечно и диабетно болните. Специализантите вече ще могат да сключват договор със здравната каса и да получават пълноценно заплащане. Здравният министър обяви също така, че се е съобразил и с някои от исканията на общопрактикуващите лекари.

д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: "Наистина от исканията, които личните лекари имат, взели сме това предвид вчера с мое писмо до надзора на Касата, който сега беше гласуван, върнахме възможността прегледите на диспансеризираните с артериална хипертония да бъдат 4 както беше преди това, а не два. Извън това остава новата възможност, която фигурира на базата на това решение да получат 2 прегледа при специалист кардиолог".

Чрез представителите си в надзора на Касата, здравният министър ще настоява да се установи кой е допуснал необосновано и лобистко намаляване на цените в онкологията. Факт, който предизвика сериозно напрежение сред специалистите.

д-р Глинка Комитов - управител на НЗОК: "Понижаване на цените, експертите на касата не са допуснали защото това е договорен процес, между експертите на Касата и Лекарския съюз се е постигнал консенсус".

След като Лекарският съюз отказа да подпише нов рамков договор, от Касата решили все пак да въведат всичко договорено с тях и го публикували за обществено обсъждане. Това предизвикало гнева на националните консултанти. Така станало ясно, че промените, предложени от представители на съюза, са еднолични и не са съгласувани с научните дружества и колегии. След ревизия, надзорът открил в проектодоговора с лекарите и други скандални факти.

;
д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО и член на НС на НЗОК: "Оказа се, че в преговорния процес е имало безумни идеи - например да отпаднат всички критерии защото видите ли системата не била готова да предостави качество и по тази причина те съвсем да отпаднат от текстовете".
Кирил Ананиев - председател на Надзорния съвет на НЗОК: "Надзорния съвет със своето решение възстанови справедливостта и осигурява лечение безотказно, без да има листи на чакащи - най-съвременно лечение на онкоболните".

Новите правила включват и критерии за качество, твърди ръководството на касата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седмица след атентатите в Брюксел, летище Завентем остава затворено
Седмица след атентатите в Брюксел, летище Завентем остава затворено
Експерти: Да се ограничи дейността на нерегламентираните имами
Експерти: Да се ограничи дейността на нерегламентираните имами