НОВИНИ

Експерти: Да се ограничи дейността на нерегламентираните имами

В България съществува реална опасност от разпространение на радикален ислям сред младите в някои райони на Родопите, смятат изследователи по национална сигурност. Да се ограничи дейността на нерегламентираните имами, които водят най-различни обреди в религиозни домове из Европа - това е една от мерките за борба с тероризма според експертите. Анализите направиха експерти в рамките на конференция, организирана от Софийския форум за сигурност и Центъра за развитие на човешките ресурси.

Милена Кирова
от Милена Кирова
15:20, 29.03.2016
Чете се за: 03:01 мин.
У нас

Вижте и цялото интервю с проф. Стефан Хаджитодоров:

- Никой не се ражда терорист. Терорист се формира. И тук основните акценти, които обществото трябва да има предвид е до колко образованието, мястото, където се образоват тези хора и семейството- мястото, където се възпитават тези хора трябва да играе основна роля за формиране на мирогледа на младите хора. Това, което подчертах и преди малко - за съжаление наблюдава се, че в Западна Европа мюсюлманските общности в семейството, в джамията, на улицата възпитават младите в това да съхраняват своята идентичност като мюсюлмани, но не ги възпитават в това да бъдат примерно белгийци, да бъдат французи, да бъдат германци, да бъдат европейци.
- Тоест още от семейната среда, а и по-нататък във всичките елементи, които играят ролята за образоваността и възпитанието на тези хора се подчертава една тенденция към съхраняване на една идентичност, с която по-възрастните хора искат да видят в своите наследници, но не и идентичност, която да ги интегрира в средата, в която живеят.

- В България това има ли го, наблюдава ли се?

- За съжаление го има същото. В районите, в които съм посещавал в Родопите и в някои други области в България макар и спорадично забелязва се подобна тенденция. Тоест много силно влияние от страна на семейната среда при формиране на младия човек.

- Последствията какви са в този случаи?

- Последствията са такива, че тези хора в една или в друга степен са социално изолирани.

- Трудно е да говорим за общовалиден профил, но оформя ли се такъв за радикализирания човек?

- За да се дефинира ясно профила на този радикализиращ се млад човек трябва да има наистина малко повече емпирични проучвания, защото видяхте, че последните информации от Брюксел сочат, че това са преди всичко престъпни елементи, престъпни групи, които в момента обличат една удобна дреха на ислямизма и тази удобна дреха първо ги аргументира, второ ги мотивира в тази своя радикална и терористична дейност и все пак да не забравяме когато говорим за радикализъм и за тероризъм, че радикализма е по-общото понятие от тероризма. Човек за да стане терорист първо трябва да се е радикализирал.


;
проф. Стефан Хаджитодоров - директор на Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана на БАН: В Западна Европа мюсюлманските общности в семейството, в джамията, на улицата възпитават младите в това да съхраняват своята идентичност като мюсюлмани, но не ги възпитават в това да бъдат примерно белгийци, да бъдат французи, да бъдат германци, да бъдат европейци. В районите, в които съм посещавал в Родопите и в някои други области в България макар и спорадично забелязва се подобна тенденция. Последствията са такива, че тези хора в една или в друга степен са социално изолирани.

;

- Как ще коментирате случилото се в Брюксел?

- В момента събитията все още се анализират. Прокрадват се определени спорадични тенденции, които са забелязани и връзки с терористичните акции от Париж. Това очевидно са брънки в една обща политика както на ислямска държава, така и на всички радикални елементи, защото нека да не забравяме, че ако говорим за ислямски тероризъм - той не се вмества само в рамките на "Ислямска държава". Доста по-широка е основата на този ислямски тероризъм.

- Властите в Брюксел подцениха ли ситуацията?

- Информацията, която тече от Брюксел определено сочат точно това, че властите в Брюксел са подценили всички предварителни информации, които са получавали от други служби. Брюксел по принцип и Белгия е една доста особена държава от гледна точка на държавни институции и управление. Има валонска общност, има фламандска общност, има една немска част, която е близка до границата с Германия - самият Брюксел е отделен административен район. Трудно се управлява една такава федеративна държава. Очевидно тези хора трябва да оптимизират преди всичко комуникацията между отделните институции и Брюксел някакси живееше с представата, че като сърцето на Европа в кавички те едва ли не са защитени от подобни акции. Напротив точно там удариха терористите и това е много символично. Първият удар беше Париж- символа на културата на европейската цивилизация, втория удар е административния център, дори някои хора предполагат, че третият удар ще бъде някъде на германска територия, защото това е икономическият център на ЕС.

- Тогава можем ли да говорим за мерки за сигурност, които да гарантират безопасност, където и да било?

- Преди всичко координацията между различните институции трябва да бъде много подобрена, обмяната на информация, при това обмяна на информация по сигурни канали, защото се оказва, че когато част от тази информация се обменя по несигурни канали тя става достъпна именно до хората, спрямо които трябва да бъде засекретена тази информация. На второ място трябва да има една единна политика. Не е възможно в рамките на ЕС различните държави да предприемат различни мерки по отношение на справяне с радикализма и тероризма. аз не казвам, че трябва да бъдат изцяло едни и същи, но при всички случаи трябва да бъдат много добре синхронизирани и общо взето фокуса и целта да бъде една и съща.

- Какви?

- Ако говорим за ислямския радикализъм трябва максимално да се ограничи дейността на нерегламентирани имами, които водят най-различни религиозни обреди в тези религиозни домове. една голяма част от тези религиозни обреди се извършват не в джамии, а в т.н. религиозни домове, които до колкото знам доста лесно се регистрират, не се контролират, не се води абсолютно никакво впоследствие наблюдение върху дейността на религиозните обреди, извършени в тези домове. Тук не става въпрос за някаква репресия. Тук става въпрос обаче да се предотврати наистина дейност, свързана с проповядване на фундаменталистки идеи.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НЗОК гласува решението, което замества Националния рамков договор за 2016 г.
НЗОК гласува решението, което замества Националния рамков договор за 2016 г.
Премиерът назначи нов зам.-министър на образованието
Премиерът назначи нов зам.-министър на образованието