НОВИНИ

Парламентарен вот в Сирия

В Сирия се провеждат парламентарни избори в контролираните от правителството райони. Вотът е бойкотиран от опозицията, определян е от Запада и неговите съюзници като фалшификация, но се радва на подкрепата на Русия и Иран. Гласуването се провежда в деня, в който започва и нов кръг от преговори в Женева за политически преход в Сирия.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:08, 13.04.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Усмихнат Башар Асад и съпругата му Асма дадоха своя вот недалеч от президентския дворец в Дамаск. В избирателната секция ги чакаха възторжени гласоподаватели.

Башар Асад - президент на Сирия: "Свидетели сме на широко участие на всички слоеве на обществото, особено що се отнася за кандидатите. Броят им е безпрецедентен в сравнение с предишни избори в Сирия. Целта днес е защита на конституцията, защото мнозина станаха мъченици, за да защитят страната си".

3 500 кандидати се борят за 250 парламентарни места. Вотът се провежда в общо 7300 избирателни секции в 13 провинции, контролирани от правителствените сили. Гласуване няма в провинциите Ракка и Идлиб, контролирани от терористичните организации "Ислямска държава" и Фронтът ал Нусра. В Дамаск улиците са окичени с плакати на кандидат-депутати, насърчавайки избирателите да дадат своя вот.

Язан Фахес: "Моят вот е като куршум за враговете ни. Тук съм да продължа 5-годишната съпротива и да подкрепя сирийската арабска армия".
;

Разместване в сирийския парламент не се очаква - партия Баас ще продължи доминацията си. Опозицията, Западът и арабските държави, които ги подкрепят смятат вота за фалшификация, която цели да докаже легитимността на Башар Асад. Според Русия и Иран, обаче, парламентарните избори имат за цел да се избегне законодателен вакуум преди политическия преход.

;

Веднага след края на изборния ден парламентарна делегация от Сирия ще отпътува за Женева, където започна нов кръг от преговори, на който опозицията се надява да договори конкретни стъпки за политически преход. Но и изборите, и мирните преговори може да бъдат засенчени от подновените сражения, които заплашват да прекратят 6-седмичното примирие, договорено от Русия и Съединените щати. В навечерието на парламентарния вот сирийската армия започна офанзива в района на Алепо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благоевградски квартали седмици наред без вода
Благоевградски квартали седмици наред без вода
Работилница за родители в Гоце Делчев
Работилница за родители в Гоце Делчев