НОВИНИ

Пореден протест във Варна срещу добива на газ в Добруджа

За довечера в 17 града на страната и 11 в чужбина е планиран пореден протест срещу промените в устройствения план на Пирин. Жители на Генерал Тошево излязоха на протест пред сградата на регионалната екоинспекция във Варна. Повод за недоволството им е заседанието на експертния екологичен съвет, който трябва да приеме или да отхвърли доклада за оценка на въздействието върху околната среда във връзка с намерение за добив на природен газ в Добруджа.

bnt avatar logo
от Ива Георгиева
12:14, 25.01.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Фирма ”Русгеоком” няма да добива природен газ в Добружда, това са заявили експертите от екологичния съвет, предаде кореспондентът на БНТ във Варна Ива Георгиева.

Основният мотив, с който експертите са отхвърлили приемането на доклада за екологичната оценка, е фактът, че не е дадено ясно становище по въпроса как ще се предпази чистотата на водата в региона при евентуално замърсяване и авария.

Експертите са взели под внимание и факта, че 97% от жителите на Генерал Тошево са заявили на референдума, който се проведе миналата година, че не желаят на територията на общината да се добива природен газ.


;
Румяна Йорданова: Искаме чиста земя, искаме чиста Добруджа. Аз присъствах на дебата в Генерал Тошево. Тези хора не успяха да ме убедят, че няма да минат безвредно в пластовете и да отровят водата.
инж. Ваня Казакова, Инициативен комитет „За чиста Българя“: Технологията не е описана. Аз се съмнявам, че и газ няма да добиват, ще нагнетяват отпадъци.
Тодорка Георгиева: Житницата на България - къде ще произвеждаме хляба? В Родопите, в Пирин планина и в Рила ли?

Жителите на Генерал Тошево са приели новината с радост и споделят, че за тях това е финала на една много дълга и оспорвана битка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници в Букурещ: Румъния е изправена пред кръстопът
От нашите пратеници в Букурещ: Румъния е изправена пред кръстопът
Отлагат ратификацията на Истанбулската конвенция
Отлагат ратификацията на Истанбулската конвенция