НОВИНИ

Отлагат ратификацията на Истанбулската конвенция

БСП внесоха в деловодството на Народното събрание искането за свикване на референдум за Истанбулската конвенция. От ГЕРБ пък заявиха, че ратифицирането на конвенцията ще бъде отложено във времето заради организиране на по-широка дискусия по темата.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:03, 25.01.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

От ГЕРБ заявиха, че ще бъде отложено ратифицирането на Истанбулската конвенция, тъй като настояват да се проведе широк обществен дебат с участието на академичната общност и неправителствените организации, предаде репортерът на БНТ Надежда Василева. Обединените патриоти приветстваха това решение на ГЕРБ, а БСП внесоха обещаното от тях искане за свикване на референдум по темата за Конвенцията. Искането е подкрепено със 74 подписа на депутати от Левицата.

;
Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: С този дебат обществеността ще бъде запозната и ще може действително да търсим обществената подкрепа в диалог и с представителите на различните вероизповедания в България. Аз съм убеден, че в председателството на България съвсем закономерно е да приемем Истанбулската конвенция, но ще направим необходимия интензивен дебат с всички заинтересовани страни.
Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ: Да внесеш подписи за провеждане на референдум по този въпрос - лицемерно ли е или е признак на амнезия или деменция - може вече за БСП да се каже. Колко зачиташ гласа на народа? Само преди година имаше референдум с над 3 млн. участници, уважаеми господа социалисти. Помните ли?
Волен Сидеров, председател на ПГ на „Обединени патриоти: Парламентарната група на Обединени патриоти застава пред вас, за да изкаже своята благодарност към нашите коалиционни партньори в ГЕРБ, които ни послушаха, както си спомняте, последният път от тази трибунка ние ги посъветвахме да отложат тази спорна тема с Истанбулската конвенция. Тук заявявам категорично, че ние сме против насилието над жени, деца и мъже също.
Жельо Бойчев, зам.- председател на ПГ на "БСП за България": Предвид това, че правителството и мнозинството се провалиха в усилията да проведат обществена дискусия и разяснения по този въпрос, считаме, че един референдум и предшестващата него обществена кампания и дискусия ,ще даде отговор на многото въпроси, пред които сме поставени, четейки тази Истанбулска конвенция.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест във Варна срещу добива на газ в Добруджа
Пореден протест във Варна срещу добива на газ в Добруджа
По-малко нарушенията са установили данъчните в курортите  Пампорово и Велинград
По-малко нарушенията са установили данъчните в курортите Пампорово и Велинград