НОВИНИ

Управляващи и опозиция минути преди вота на недоверие

По-малко от половин час остава до гласуването на вота на недоверие, но той изглежда предрешен, защото БСП и ДПС, които заявиха, че ще гласуват „за“, нямат достатъчно депутати, за да бъде приет вотът. Пред репортера на БНТ Надежда Василева говориха депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев, Георги Свиленски от БСП, Волен Сидеров от Обединените патриоти, д-р Нигяр Джафер от ДПС и Веселин Марешки от „Воля“.

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 25.01.2018
Чете се за: 02:21 мин.
У нас

Вотът е несъстоятелен, заяви Димитър Главчев пред камерата на БНТ. Може би това е наистина цикличност - решили са на конгреса да вкарат вот на недоверие и си изпълняват обещанието, допълни той.

Димитър Главчев, ГЕРБ: Който е гледал, знае какво представляваше дебатът, който не го е гледал, не е загубил нищо. Темата за корупцията е вечно зелена, всяко едно правителство може да бъде подложено на такъв вот на недоверие. И гражданите знаят, че никой досега не се е справил с този проблем.

Вижда се, че по управление на ГЕРБ усещането за корупция е най-ниско, заяви Главчев, но това не трябва да удовлетворява мнозинството, доказателство за което е внесеният антикорупционен закон, допълни той. Вотът на недоверие е парламентарен инструмент, допълни той.

Димитър Главчев, ГЕРБ: Всичко може да се очаква. Председателството е възможност България да се постави в някаква светлина в Европа. Дали ще се покаже в добра светлина, или в лоша, зависи от нас политиците. Задача на политиците е да покажат добрите черти на България. Обикновеният човек се интересува повече от това до колко се подобрява животът му.

Главчев изрази увереността си, че правителство ще успее да изкара целия си 4-годишен мандат.

;

Сигурно ще отхвърлим вота на недоверие от нашата група, тъй като колегите от БСП не ме убедиха, заяви Волен Сидеров от групата на Обединените патриоти. Нивото на дебата не беше високо, онзи ден не видях логика да се включвам, допълни той.

Волен Сидеров, ОП: Хората сигурно са си казали „всички са маскари“, но това не е добре за обществото. Някак си тук е фокусът на вниманието.

В годините на прехода никой не е много чист или много невинен, допълни Сидеров, но отбеляза, че когато във фокуса на общественото внимание, какъвто е Народното събрание, се предложат взаимни нападки, хората все повече се разочароват от институцията.

Волен Сидеров, ОП: Гласуването на вота ще мине без особени изненади. БСП не очакват да мине, а и няма нагласа сред хората - няма логика и смисъл да се отива на избори, тъй като не виждат алтернативно управление. Хубаво или лошо, управлението ГЕРБ - ОП е възможното в момента.

Сидеров заяви, че ако в коалицията не се разклаща положението, правителството няма да падне. Различията във вижданията между патриотите и ГЕРБ не са деконструктивни, допълни той.

;

С вота на недоверие опозицията спечели това, че предизвика дебат, заяви д-р Нигяр Джафер от ДПС. Последните месеци гражданите отбелязват като проблем номер едно като корупцията. Резултатът зависи не от единството на опозицията, а от единството на управляващите.

д-р Нигяр Джафер, ДПС: Предстои да видим не пукнатини, а пропаст по съществени въпроси следващите дни и седмици. Много пъти сме казвали, че проблемът на тази коалиция е ценностното разминаване, разминаването в програмите, посоката.

Д-р Джафер заяви, че вотът на недоверие е нормален опозиционен инструмент.

;

Няма как да подкрепим един безмислен вот на недоверие, заяви Веселин Марешки от „Воля“. Той определи като „изцепки“ заявленията на БСП, че могат да разчитат на патриотите, за да мине вотът.

Веселин Марешки, „Воля“: Тези патриоти, които сравняват част от депутатите от БСП с Анита Мейзер? Ако това е истинската политика в България и един безсмислен вот може да мине с такива цинични договорки, не можем да участваме в този цирк.
;

Няма как да се бориш с корупцията, когато имаш корумпирани лица в администрацията, обясни в ефира на БНТ депутатът от БСП Георги Свиленски. Според него не е важно какво е спечелило БСП от дебатите по вота на недоверие и гласуването му, а какъв знак ще бъде даден на обществото:

Георги Свиленски, депутат от БСП: Важно е какъв знак се дава към обществото за борбата с корупцията, за волята на правителството и на управляващите да се борят с корупцията, тъй като примери за корупция има много.

Според Свиленски много от примерите са били показани в мотивите и става въпрос за модел на управление:

Георги Свиленски, депутат от БСП: Не мога да се съглася, че Хасковогейт не е модел за корупция. Хасковогейт и Суджукгейт, и в Търново случаят - това е модел на управление, на едно феодално управление, където хората са подчинени на една власт и са длъжни да изпълняват всичко, каквото се нарежда срещу нещо. Това всичко е модел за корупция.

Свиленски изрази съжаление, че вотът на недоверие, който е "срещу немощта на правителството да се бори с корупция, ще бъде спасен именно с действия, наподобяващи корупция".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Народното събрание отхвърли вота на недоверие към правителството
Народното събрание отхвърли вота на недоверие към правителството
Гърция е в плен на студа
Гърция е в плен на студа