Порожанов: Втори проби трябва да се вземат от всички стада в зоната от 20 км

Втори проби за чума по животните трябва да се вземат не само от село Болярово, а от абсолютно всички стада в 20-километрова зона. Това обясни в студиото на "Денят започва" земеделският министър Румен Порожанов.

от БНТ
08:30, 23.07.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Стопанството на Ана Петрова е отделено на доста голямо разстояние, животните й не са били контактни с останалите и затова трябва да се вземе втора проба. Ако тя покаже, че няма заболяване, няма да има евтаназия, но животните ще останат под наблюдение. Това заяви министърът след отказа на Ана Петрова да допусне ветеринарен екип, който да вземе втори проби от стадото й.

Румен Порожанов, министър на земеделието: Имаме под възбрана седем общини, които да търгуват своите продукти. Това са само част от сериозните икономически загуби, които може да предизвика разпространението на болестта.
;

Министърът е категоричен, че е създадена организация, така че между 5- и 7-дневен срок да бъдат изплатени обезщетенията на всички стопани, чиито животни са били евтаназирани.

Румен Порожанов, министър на земеделието: Предложих на баба Дора освен обезщетението, което ще получи, да й бъде доставено стадо от нови 100 кози от животновъди в Карловско, но тя категорично отказа.
;

Министърът допълни още, че предстои да се извърши дезинфекция на всички стопанства, в които е имало заразени животни.

Румен Порожанов, министър на земеделието: Първо трябва да установим, че нямаме положителни проби, след това има един 21-дневен срок, в който може да падне карантината.

В Турция има над 700 огнища от тази болест, потвърди Порожанов, но допълни, че все още не е ясно как точно чумата по животните е дошла в България.

Министърът коментира и мерките, които държавата ще предприеме срещу африканската чума по свинете, която в момента е на територията на Румъния. Прогнозата е, че няма да ни е леко, призна Порожанов.

Вижте целия разговор със земеделския министър във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мерки заради заплахата от африканска чума по свинете
Мерки заради заплахата от африканска чума по свинете
Очаква се днес да бъдат взети втори проби за чума по животните в село Болярово
Очаква се днес да бъдат взети втори проби за чума по животните в село Болярово