НОВИНИ

Умъртвиха и последните три стада в Шарково

Земеделският министър издаде заповед за отцепване на района с чума по животните, периметърът на карантината се пази от жандармерия. Хората от страната, които се бяха събрали на протест срещу акцията, бяха изведени от полиция на три километра от огнището на заразата. Козите на баба Дора, чиято мъка се превърна в символ на кризата, бяха унищожени.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:38, 22.07.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Министър Румен Порожанов съобщи, че и трите заразени стада в Шарково, включително и това на баба Дора, днес следобед са умъртвени по хуманен начин и загробени. От френска лаборатория е пристигнало потвърждение за наличие на чума в трите села Крайново, Странджа и Шарково. Умъртвяването на животните в Шарково е станало след като полицията е извела доброволците, които досега не допускаха ветеринарите. Не е имало сблъсъци.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Блокадата беше заради достъпа на всякакви лица до населеното място. Дворовете в 3-те огнища ще бъдат дезинфекцирани днес и изчистени през следващата седмица.

Очаква се блокадата да приключи веднага след дезинфекцията.

Министър Порожанов съобщи, че все още не са взети повторни проби от животните във фермата в Болярово заради съпротива на стопаните.

Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: За мен е необяснимо поведението на тези стопани. Фермата им е на 15 км от село, не е контактна с останалите в Болярово и все още няма признаци на болестта. Те пожелаха да сменим ветеринаря. Подобно поведение е и незаконосъобразно.

Що се отнася до обезщетенията, те вече бяха изплатени на стопаните в Крайново и Странджа. Утре това ще стане и в Шарково. Стопаните, чиито стада бяха умъртвени днес, ще получат парите до края на седмицата. Обезщетения ще се изплащат и за нерегистрирани животни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двамата джигити, които потрошиха общо 19 коли, остават в ареста
Двамата джигити, които потрошиха общо 19 коли, остават в ареста
Германската армия ще търси попълнения от други страни от ЕС
Германската армия ще търси попълнения от други страни от ЕС