Крум Зарков: Ключовият проблем е, че у нас много хора живеят с малко средства

Още от началото на годината алармираме, че според нас има закононарушение при извършването на опита за тази покупка и една българска институция има смелостта да потвърди това. Така Крум Зарков, заместник-председател на ПГ на "БСП за България", коментира решението на КЗК за сделката за ЧЕЗ.

от БНТ
10:25, 22.07.2018
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Крум Зарков, заместник-председател на ПГ на "БСП за България": Един от големите ни спорове във връзка с тази сделка беше, тъй като очевидно за всички беше, че се случва нещо нередно и нашите опоненти, и известен брой коментатори твърдяха, че държавата няма какво да направи, че това е просто една частна сделка и ние всички трябва да стоим и да гледаме как някой непознат до вчера човек закупува 1/3 от електроснабдяването на България в най-натоварения район. Оказва се, че това не е така. България има и регулаторите, и законите, които са необходими, за да се противопостави на нещо такова.

Считаме, че решението на КЗК за ЧЕЗ защитава българския национален интерес, коментира още Зарков по темата.

Крум Зарков, заместник-председател на ПГ на "БСП за България": ЧЕЗ, оказа се и разбрахме в тази комисия, в която участвах, от години имат желание да напуснат българския пазар по причини, които са техни. Ако това продължава да е така и за да не попаднем в същата схема, която изглежда сега предотвратяваме, то ние настояваме българското правителство още сега да заяви много ясно пред чешката компания, че ако тя продължава да иска да продаде, то то би имало интерес да закупи и да участва на пазарен принцип в една състезателна процедура, да направи всичко възможно България да придобие достатъчно солиден контрол върху това, което се случва с електроразпределението.

България е поставена в много тежка спирала на демографска криза и "бягане" от страната, всички усещат, че е необходимо нещо ново, нещо качествено ново обаче, а не да сменим едни с други, категоричен е той.

Крум Зарков, заместник-председател на ПГ на "БСП за България": И според мен, и според левицата, ключовият проблем е, че в България страшно много хора живеят със съвсем малко средства. И едновременно с това съвсем малко хора натрупаха страшно много средства и това не е защото те са проявили някаква върховна инициативност или са допринесли с кой знае какво, а защото политическата система се обърна така, че публичния основно ресурс се превзема от една малка група хора.


;

Тази система трябва да бъде променена, смята той. Той коментира и визията на БСП за България в няколко ключови области - в областта икономиката той обясни, че предвиждат да се създадат стратегически сектори, в които да се търсят инвестиции, в областта на образованието - "предлагаме качествено нов модел, в който началното ще бъде изцяло достъпно, ще променим качеството в средното образование, а висшето ще насочим там, където има нужда", коментира той. По отношение на здравеопазването, Зарков обясни, че предлагат качествено нова система, в която център да е пациентът, а в регионалното развитие се предлага създаването на национален фонд за сближаване на регионите.

Цялото интервю с Крум Зарков гледайте във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Иранският президент Рохани предупреди Тръмп да не дърпа лъва за опашката ​
Иранският президент Рохани предупреди Тръмп "да не дърпа лъва за опашката" ​
Катастрофа на магистрала Тракия, шофьор на ТИР загина
Катастрофа на магистрала "Тракия", шофьор на ТИР загина