НОВИНИ

Правителството на Тереза Мей оцеля след вота на недоверие

Правителството на Тереза Мей оцеля при вота на недоверие! В подкрепа на консервативното правителство гласуваха 325 депутати, против - 306. Минути след вота Тереза Мей за пореден път обеща, че ще доведе Брекзит до край. Тя започва консултации с представителите на всички политически сили още тази вечер и има срок до понеделник да представи план "Б" за излизането на Великобритания от ЕС.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:21, 16.01.2019 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
По света

19 гласа - с толкова оцеля правителството на премиер Тереза Мей. Очаквано, консерварторите не застанаха зад сделката зад Брекзит, но избраха да останат на власт. Минути след вота Мей не скри задоволството си от полученото доверие.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: "Г-н председател, доволна съм, че Камарата гласува доверие на правителството тази вечер. За мен това е голяма отговорност и правителството ми ще продължи да работи за просперитета, сигурността и единството ни. И да, ние ще продължим работата си по спазването на обещанието, което сме дали на хората в тази страна, да изпълним волята им, дадена на референдума и да напуснем Европейския съюз."

Премиерът заяви, че започва консултации с представителите на всички партии още тази вечер и изрази надежда, че те ще преминават в "конструктивен дух". Основната цел е да се намери консенсус как да бъде осъществен Брекзит, така че да бъде избегнат хаос и да не се стигне до нов референдум.

;

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръм Корбин, беше категоричен, че вариантът без сделка, трябва да бъде изключен.

Джеръми Корбин, лидер на Лейбъристите: "Приканвам премиерът да потвърди, че правителството няма да позволи Брекзит без сделка".

В понеделник Тереза Мей трябва да представи план "Б" за излизането на Великобритания от ЕС. Вариантите за него са най-малко шест. Повторно гласуване на настоящата сделка, предоговарянето ѝ, избори, втори референдум, още един вот на недоверие или излизането без споразумение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сергей Лавров коментира Брекзит по време на годишната си пресконференция
Сергей Лавров коментира Брекзит по време на годишната си пресконференция
Контролирано активиране на лавини в Швейцария
Контролирано активиране на лавини в Швейцария