НОВИНИ

Предлагат летище София да се казва "Васил Левски"

Летището в София да се казва „Васил Левски“, това предложиха от „Националния инициативен комитет за честванията на 180 години от рождението на Апостола“. Министърът на културата Вежди Рашидов вече е задействал процедурата, като е изпратил предложението до Министерството на транспорта.

bnt avatar logo
от Светлозара Лазарова
20:26, 13.01.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

До 2010-а година летището в София се казва „Враждебна“, но след медийна кампания това име отпада. През годините е имало различни предложения за ново име. Летището да бъде именувано на известния летец и авиоконструктор Асен Йорданов е предложено от Националния граждански комитет на Авиационната общност. Имало е и предложение да бъде кръстено „Хан Тервел – София” от сдружение „Пазители на българщината“. Да бъде именувано на Васил Левски обаче е първото предложение, което и обществеността, и народните представители приемат не само като вариант, а като кауза.

Венцислав Велев - Министерство на културата
"Целият национален комитет с единодушие прие тази идея. Предполагаме, че това предложение ще мине, стига да няма някаква чисто субективна пречка към настоящия момент, но предполагаме, че няма да има такава."

Процедурата обаче е дълга и не може да се реализира за една седмица.

Венцислав Велев - Министерство на културата
"От наша страна това предложение веднага беше придвижено, като Министърът на културата, като председател на националния комитет, се обърна към Министъра на транспорта при възможност тази процедура да бъде стартирана в най-близко бъдеще."

Екипът ни реши да провери как хората приемат предложението. Всички, които попитахме, бяха единодушни.

"Това е нашата история и хората, които забравят историята си, са обречени да направят същите грешки. И затова ние като нация не трябва да забравяме."

"Всички българи, особено децата, трябва да имат историческа гордост, защото един народ, който не знае своята история, той просто няма корени в дървото на живота си."

Хората, които спряхме, научиха от нас за предложението. Всички те реагираха положително и си пожелаха повече такива новини. Новини, които доказват, че дори 180 години след рождението си Апостола на свободата продължава делото си – да бъде обединител и будител за един цял народ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В преспите може да е весело
В преспите може да е весело
Кои са кандидатите за председател на Европейския парламент?
Кои са кандидатите за председател на Европейския парламент?