НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да влиза във войните на президента

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да влиза във войните на президента, коментирайки изказването на държавния глава Румен Радев пред студенти в УНСС. Според премиера, програмата за саниране е започнала, за да бъдат обновени жилищните блокове, които след 15 години ще излязат от употреба. Министър-председателят нареди всички министри да представят при президента обществените поръчки, по които работят, а където има съмнения за злоупотреби - виновните да влизат в затвора.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:42, 18.04.2018 (обновена)
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Премиерът бе категоричен, че ако има данни за злоупотреби, те трябва да бъдат дадени на прокуратурата.

Бойко Борисов, министър-председател: Не може заради една бълха да горим целия юрган, по всяка тема може да му се отговори, но не искам да влизам в неговите войни, имаме повече работа, много мога да говоря, така че Нанков, Димов, Караниколов, Вълчев - всички по един искате среща и отивате и казвате - това правим, това са ОП-та, за кое имате претенции, че е на тъмно, на светло, искаме с прожектор да го осветим, да е ясно какво се прави, ясно и точно.

След заседанието вицепремиерът Екатерина Захариева заяви, че ще се срещне с президента по повод критиката му за липсата на съгласувани позиции за провежданата от правителството външна политика, и конкретно тази за Сирия. Когато има спешна ситуация кабинетът счита, че е изцяло в рамките на неговите правомощия да приеме една балансирана позиция, каза още Екатерина Захариева. Тя припомни, че такава позиция бе приета на заседание, свикано от премиера в събота и че тя съвпада с тази на ЕС.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Не чухме критики към съдържанието на самата позиция от президента така, че наистина призовавам по-скоро да мислим за бързата реакция на държавата, а не за удължаване на безкрайно взимане на решенията.

И регионалният министър отговори на критиката на президента, че програмата за саниране е дълбоко несправедлива и настоя Румен Радев да излезе с ясна позиция - трябва ли да я има тази програма или не. Той е притеснен от противопоставянето между санирането и газификацията на частните домове с публичен ресурс, което доловил в думите на държавния глава.

Николай Нанков - министър на регионалното развитие и благоустройството: Бих призовал на подобна среща компетентният екип на президента да направи подробен сравнителен анализ между ползите - икономически, социални, фискални, програмата за саниране и газификацията на частните жилища с публичен ресурс.

Що се отнася до критиката за пътното строителството, министърът вече бил изготвил сравнителен анализ между цените, по които се възлагат автомагистралните отсечки в България и в Европа, показваща колко по-евтини са нашите.

Николай Нанков - министър на регионалното развитие и благоустройството: И бъдете сигурни, ние не сме от тъмната страна - при нас всичко е публично в съответствие със законовите процедури.

Министрите на икономиката и на образованието също заявиха, че ще поискат среща с президента, за да го информират подробно за всички програми във ведомствата си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Казанова ни посреща
ДРУГИТЕ новини: Казанова ни посреща
Ердоган насрочи предсрочни парламентарни и президентски избори през юни
Ердоган насрочи предсрочни парламентарни и президентски избори през юни