НОВИНИ

Продължават претърсванията и изземванията в офисите на Божков

Продължават претърсванията в офисите на Васил Божков. Полиция и следователи проверяват колекцията от антики на бизнесмена. Срещу Божков вече има 11 обвинения. Искането за екстрадиция вече е преведено на арабски език и е изпратено по каналния ред - с искане Божков да бъде екстрадиран в България от ОАЕ.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
09:51, 19.02.2020
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Полицаи и следователи влязоха рано тази сутрин в офиса на "Нове холдинг" на "Московска" 43. На този етап информацията е доста оскъдна. Изземванията са свързани с колекцията от исторически антики, с която разполага Божков.

Според информацията на Държавното обвинение работата на следователите се наблюдава от експерти, за да се гарантира, че ценностите ще се съхраняват по правилен начин. Предстои да бъде назначена археологическа експертиза, която да установи идентификацията, автентичността и културно историческата стойност на иззетите предмети. Ще се проверява дали те имат предвидената задължителна регистрация по установения ред в Министерството на културата.

Преди около час в сградата на "Нове холдинг" влезе и председателят на Фондация "Тракия". По-рано днес от там изпратиха и позиция до медиите.

В нея се посочва, че предметите са законни и регистрирани. От фондацията твърдят, че днес ще бъде изнесена най-ценната част от колекцията. От там се притесняват, че предметите няма да бъдат застраховани и тяхната съдба е неясна.

От фондацията припомнят, че предметите са участвали много пъти в световни изложби, между които "Великолепието на България" и "Златното Руно".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министрите Маринов и Ананиев отчетоха в НС мерките срещу коронавируса
Министрите Маринов и Ананиев отчетоха в НС мерките срещу коронавируса
Цвета Караянчева: Има дни като днешния, които ни обединяват в преклонение
Цвета Караянчева: Има дни като днешния, които ни обединяват в преклонение