НОВИНИ

Колекцията на Васил Божков

Разследването около колекцията на Васил Божков и пропуските в Закона за културното наследство са темата на рубриката "След новините" в неделя.

Айше Сали
от Айше Сали
21:10, 09.02.2020
8996
Чете се за: 03:40 мин.
След новините

Новината изненада всички - бизнесменът Васил Божков се сдоби с тежки обвинения от прокуратурата - за ръководител на организирана престъпна група и ощетяване на държавата с милиони. В тъмната страна на историята около хазартния бос обаче проблясна съкровището без аналог по света.

Събрано с колекционерска страст и подкрепа от авторитетни учени, то обединява древния свят и хилядолетните образи в 3000 предмета. Но само 212 от тях са регистрирани. Разминаване в твърденията на Министерството на културата, Националния исторически музей и фондация "Тракия" води до неяснота къде точно са подадени заявленията за узаконяването на останалите.

Боил Банов - министър на културата: 2700 предмета има подадени преди години искане за анализ и за регистрация към НИМ. Към момента предметите обаче са вероятно и повече. Но тези 2700 предмета не са регистрирани.
Доц. д-р Бони Петрунова - директор на НИМ: Идентификация не е поискана за нито един предмет. Документите, които има в НИМ, са за регистрирани по стария закон, подчертавам, 2700 предмета. След това в края на 2009 г. законът е променен. Ето всичко това по новия закон не е направено. Тоест по стария закон той е регистрирал тези 2700 предмета, той или фондацията му, а по новия закон не ги е идентифицирал.

Идентификация и регистрация - два свързани етапа, които водят към узаконяването на културното наследство в частните колекции. Но за да преодолее първия, колекционерът трябва да посочи произхода на предмета. Ако не го направи, идентификацията може да бъде отказана, а без нея регистрацията е невъзможна. Следва отнемане в полза на държавата.

В случая неплатени такси замразяват процеса, а с това въпроса за произхода. Но се оказва, че Васил Божков не е единственият колекционер в подобна ситуация. Вратичката в закона е, че няма краен срок за извършване на процедурата.

Мария Карагьозова - председател на Гражданския съвет към ВСС: По моя информация към 2018 г. 107 частни колекционери са подали заявления по реда, който предвижда Закона, като само 17 от тях са завършили процеса на идентификация и регистрация на предметите, които са от техните колекции.
Боил Банов - министър на културата: Не, не разбирам сега за тази вратичка. Така направиха всички навремето, за да могат да си легализират колекциите. Отвориха им тогава един закон. Имаше такава мантра - дайте да им дадем възможност да обявят всичко, което са придобили и да стане легално. Само че те го обявиха много хитро - подават документи, че ще го дадат за анализ, но не го дават.
Мария Карагьозова - председател на Гражданския съвет към ВСС: Може би правните експерти, които консултират частните колекционери, биха могли да се опрат на Закона за собствеността, където се казва, че след 10 години държане на един предмет, ти придобиваш собственост върху него, тъй като те са регистрирали вече през 2009 г., че притежават тези предмети. Но в България цялата археология е изключителна публично-държавна собственост. А в закона публично-държавната собственост няма давност на придобиване.

И още един омагьосан кръг завърта Закона за културното наследство - притежанието на колекция е сред основанията за създаване на частен музей. Частен музей има и фондация "Тракия", ръководена от Васил Божков. Промяна в закона от края на 2018 г. дава възможност със заповед на министъра на културата частните музеи също могат да извършват идентификация.

Така на практика, ако собственикът на музея и колекционерът са едно и също лице, се стига до самоидентификация, при която сами на себе си доказват произхода на предметите. Но Според МК частният музей към фондация "Тракия" няма такова разрешение.

Иван Гешев - главен прокурор: Имаме данни, които проверяваме също, че тази колекция има незаконен произход. Изминали са повече от 10 години, откакто законът задължава колекционерите да регистрират колекциите си. А отговорните институции още не са наясно какъв е произходът на по-голямата част от античните предмети на Божков. Затова е разпоредена и прокурорска проверка.
Боил Банов, министър на културата: Документално ще имам яснота за всеки един предмет каква е тезата на собствениците - как е купен, откъде е купен, как е изкопан и т. н.

Финансирал ли е Васил Божков археологически разкопки? И тук официалните справки и твърденията в публичното пространство се разминаха. Според учени го е правил, но официални данни за това в МК липсват.

Иван Гешев - главен прокурор: Трябва категорично да бъде казано нещо - тези съкровища са изкопани и откраднати от българската земя. Имаме данни, че те са закупени, немалка част от тях от иманяри, изнесени са нелегално от страната, изпрани са през аукциони, за да попаднат в тази колекция.

Тук на дневен ред идва и въпросът за връзката между продажбата на културни ценности и иманярството. И защо трябва да минават през аукциони в други държави.

Емил Чушев - собственик на аукционна къща: Друг е въпросът на какво законодателство могат да разчитат. Как законът там им позволява да направят съответна идентификация на тези творби, които може би са с неясен произход и как впоследствие те ще бъдат узаконени и пуснати на търг. И съответно с тези документи вече не е никакъв проблем да си ги купиш и да ги внесеш.
Доц. д-р Бони Петрунова - директор на НИМ: Когато някой изкупува от иманяри предмети, които са историческа и археологическа ценност, той самият подхранва тази практика. Те вършат двойно престъпление - провокират възможността по този начин да се крадат културни ценности. Нещо повече - когато извадите един предмет от мястото, където се е намирал, вие унищожавате цяла една история.

Само регистрираните предмети в частния музей към фондация "Тракия" са проверени от Министерството на културата, се казва в отговор на институцията до БНТ. Останалите експонати от колекцията не са били проверявани, тъй като не са декларирани като предмети от музейната колекция и са частна собственост.

От пресцентъра на "Нове холдинг" в отговор на въпрос на БНТ заявиха, че всички предмети от колекцията на Васил Божков са декларирани в законовия срок и са придружени от съответните документи.

Иван Гешев - главен прокурор: Ако се установи, че са законно притежавани, има определен ред да бъдат върнати на г-н Божков и той е уреден в НПК. Ако съответно други служби като НАП и Антикорупционната комисия не предприемат необходимите действия, за да гарантират задълженията, които явно се очертават към този момент от страна на г-н Божков и свързаните с него фирми.

Междувременно от фондация "Тракия" са уведомили ЮНЕСКО за изземване на античната колекция. Приложили са видеозапис с изнасяне на кашони от сградата на фондацията. От него не става ясно какво е съдържанието им

И докато това се случва, остава отворен още по -важен въпрос - докога колекционерите ще продължават да ходят по ръба на отворената процедура и защо за нито един от тях не се задейства чл. 278 от Наказателния кодекс?

А той е ясен: Който държи неидентифициран и нерегистриран археологически обект, се наказва с лишаване от свобода, глоба и конфискация на имущество, а също и отнемане на културните ценности в полза на държавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още След новините

Какви са възможните ходове на руската опозиция след смъртта на Навални?
Какви са възможните ходове на руската опозиция след смъртта на Навални?
19:55, 24.03.2024 (обновена)
Чете се за: 14:00 мин.
Милиони за футболни стадиони в обезлюдяващи райони
Милиони за футболни стадиони в обезлюдяващи райони
17:03, 23.03.2024 (обновена)
Чете се за: 11:00 мин.
Има ли борба за власт в църквата?
Има ли борба за власт в църквата?
21:16, 16.03.2024
Чете се за: 11:17 мин.
Защо жените у нас взимат средно с 370 лв. по-ниски заплати от мъжете?
Защо жените у нас взимат средно с 370 лв. по-ниски заплати от мъжете?
17:45, 10.03.2024
Чете се за: 14:50 мин.
Българската армия се въоръжава с дронове
Българската армия се въоръжава с дронове
18:23, 09.03.2024 (обновена)
Чете се за: 12:45 мин.
Те виждат това, което ние пренебрегваме: Защо все повече чужденци избират България?
Те виждат това, което ние пренебрегваме: Защо все повече чужденци избират България?
20:55, 03.03.2024
Чете се за: 09:37 мин.
Ще се сдобие ли Българската армия с арсенал от дронове?
Ще се сдобие ли Българската армия с арсенал от дронове?
21:20, 02.03.2024
Чете се за: 14:52 мин.
Кои са подводните камъни в профилактиката на българина?
Кои са подводните камъни в профилактиката на българина?
17:41, 25.02.2024
Чете се за: 15:22 мин.
Кошмарът на Кремъл - завинаги на 47. Какви ще са последствията от смъртта на Навални?
Кошмарът на Кремъл - завинаги на 47. Какви ще са последствията от смъртта на Навални?
18:40, 18.02.2024
Чете се за: 16:52 мин.
Ниски лихви по ипотечните кредити и високи цени на имотите – докога?
Ниски лихви по ипотечните кредити и високи цени на имотите – докога?
22:05, 11.02.2024 (обновена)
Чете се за: 14:40 мин.
Какви интереси стоят зад разрушаването на паметници на културата в Пловдив
Какви интереси стоят зад разрушаването на паметници на културата в Пловдив
23:11, 10.02.2024 (обновена)
Чете се за: 16:57 мин.
Равни права за детето при раздяла между родителите?
Равни права за детето при раздяла между родителите?
17:43, 04.02.2024
Чете се за: 16:07 мин.
Топ 24
Най-четени
Жертвите на коронавируса вече са 813
Жертвите на коронавируса вече са 813
Теодосий Спасов изнесе концерт пред пингвини и тюлени на Антарктида
Теодосий Спасов изнесе концерт пред пингвини и тюлени на Антарктида