НОВИНИ

Прокуратурата: Павел Александров е ръководил организирана престъпна група

Ръководене на организирана престъпна група - това ще е обвинението повдигнато на шефа на фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров. Прокуратурата твърди, че Александров е сключил неизгодни договори за близо 500 хил. лева.

Явор Симов
от Явор Симов
17:53, 21.04.2016
Чете се за: 01:51 мин.
У нас

Открити са и нередности, свързани с изготвянето на становищата за спешните случаи. За тях Александров се е консултирал с трима конкретни лекари, които винаги насочвали децата за лечение в болниците, в които работят. Засега имената на експертите не се споменават. Не е установено искане и получаване на подкупи от родители на деца, които се нуждаят от лечение. По време на обиските разследващите са иззели само ксерокопия от документацията за медицинските процедури, заявиха на съвместна пресконференция от прокуратурата и ГДБОП. Акцията на ГДБОП няма да забави или да попречи на лечението на деца.

Акцията е започнала през юни 2015 г. е продължила толкова дълго време, за да могат да се съберат доказателства за трайност на престъпната група. Иззети са повече от 5 000 страници документи, които ще бъдат анализирани за доказване на обвинението. Има протокол от заседание на обществения съвет без подписи, който обаче е одобрил лечение на деца, каза прокурор Даниела Попова. Интересен нюанс е, че както шефът на фонда Павел Александров, така и повечето задържани при акцията вчера са от Долни Дъбник и според ГДБОП това била основата на доверието помежду им за създаването на организираната престъпна дейност. От прокуратурата посочиха 3 основни схеми, които разследват във Фонда.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: "Основната линия на разследване в това досъдебно производство е лечението на деца в здравни заведение в България, както и комисионни договори във връзка с провеждащо се лечение. Комисионни договори, сключвани от фонда и фирми, които са осъществявали така наречената логистика по лечението на децата".
;

Това е първата схема за източване на фонда. Посредник, който осигурявал транспорта и логистиката при лечението на деца взимал 250 хил. лева годишно, а тези суми били отчитани като дадени за лечение на деца.Втората схема е, че Павел Александров сключил договор за наем с българката Мария Мунош, в чийто апартамент били настанявани деца, изпратени на лечение във Франция. Според разследващите наемът бил десетократно по-висок от пазарната цена. Така фондът е платил за наем около 200 000 лева. Никой обаче не посочи за какъв период става въпрос. Третата разкрита схема е възможността по закон директорът на фонда да взима решения за определянето на лечебни заведения без одобрението на обществения съвет, когато това се налага по спешност. Тогава се иска мнението само на външни експерти. Две трети от общо 500 становища обаче били дадени само от трима лекари.

Прокурор Даниела Попова - директор на Апелативната Специализирана прокуратура: "Като от списъка на външните експерти, в който има 40 или 50 лица, са използвани предимно трима от експертите, които са насочвали децата в клиниките, в които те работят".
Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: "Разследването не е установило искане и получаване на подкупи от родители на деца, които се нуждаят от лечение".

Разследващите са установили още, че Александров осребрявал използваното гориво за личния си автомобил с пари от фонда. Акцията е проведена вчера, защото в този ден всички заподозрени са били в България и това е позволило да бъдат извършени обиските едновременно. Ден преди арестите Александров се завърнал от командировка, а от днес е трябвало да бъде в отпуск. По време на претърсванията в неговия апартамент са намерени 16 500 евро, а в негова сейф касета - скъпи монети и часовници. До момента обаче не е изяснено дали откритото има отношение към престъпленията във фонда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на родители на болни деца срещу Фонда за лечение на деца
Протест на родители на болни деца срещу Фонда за лечение на деца
Камилче се роди в зоопарка в Ловеч
Камилче се роди в зоопарка в Ловеч