НОВИНИ

Пролетните алергии започват - как да се предпазим?

Поленовата алергия е много неприятна за около 2 до 4% от населението на България, което не е никак малко, каза в предаването "Денят започва" алергологът акад. Богдан Петрунов. Тя не се изразява само под формата на сенна хрема, а много пъти и под формата на бронхиална астма, която е един сериозен проблем, обясни той.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
07:15, 20.03.2018
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Периодът от месеците април, май и юни е най-интензивен за цъфтенето на тревите, обясни акад. Петрунов. За да се справят хората с алергиите в този период, елементарната мярка е човек вечер да вземе душ, посъветва той.

Особено дамите да си измият косата - не с шампоани, а просто само с вода или с влажна хавлиена кърпа да си избършат косите, тъй като полена е полепнал по косите. И за мъжете се отнася това, разбира се.

Академик Петрунов препоръчва и задължително измиване на лицето и изтупване на дрехите навън, за да не се внася допълнително полен в дома.

Той посъветва в периода май - юни, който има алергия и има възможност, да го прекарва на море. Там влажността е по-висока и поленът пада на земята и дразни хората много по-малко, обясни акад. Петрунов. По думите му другата полезна мярка е да се прекарва известно време и в планината.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 март - Ден за движение по правилата
20 март - Ден за движение по правилата
Общините от ЕС от днес кандидатстват за финансиране на безжичен интернет
Общините от ЕС от днес кандидатстват за финансиране на безжичен интернет