НОВИНИ

Протести в София "за" и "против" промяната в плана за управление на Пирин

Протести на защитници и противници на решението на правителството за промяна в плана за управление на природен парк Пирин. И двете събития се провеждат в този момент и очевидно участниците в тях използват вниманието към страната ни, за да изразят отново исканията си. На място са репортерите ни Цветелина Катанска и Николай Минков.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:22, 11.01.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Тези, които се обявяват в защита на Пирин, трябва да преминат по бул. Васил Левски.

Хората вече започват да се събират, въпреки че началото на протеста е обявена за 18. 30 часа.

Това, за което те настояват, е правителството да отмени взетото решение в края миналата година, с което се разрешава строителството на 48% от територията на парк Пирин. Това, което от Министерството на околната среда и водите продължават да твърдят е, че наистина става въпрос за 48 % от територията, но 45% ще бъде разрешено само за нови водохващания, а изграждането на нови ски съоръжения и писти ще бъдат разрешени само на 2 % от територията на парка.

Освен в София протести ще има в още 14 града , включително се очаква да има организирани протести в Лондон и Брюксел. За първи път на протест срещу решението на МС се очаква да излязат и жители на Благоевград.

;

За първи път защитниците на втория кабинков лифт в Пирин, предимно жители на общините Гоце Делчев и Банско, излизат на протест в София.

Кметът на Банско заяви пред нашия репортер на място Николай Минков, че съоръжението е единствената алтернатива за развитие на поминъка, не само на жителите на Банско, но и на целия регион, и за превръщането на региона в световен ски център.

Подкрепящите разширяването на ски зоната в Пирин са заложили на стрийт шоу. Шествието, което е под надслов "Искам да карам ски" ще премине по бул. Витоша, а край църквата Св. Неделя ще се пренасочи по бул. Доднуков и ще приключи на пл. "Св. Ал. Невски" с концерт.

Сред обявените изпълнители са Елица Тодорова и Тита, бийтбоксъри, брейкденсъри и други. Самото шествие ще бъде предвождано от джип и ще бъде озвучено от DJ Спрайт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Европредседателството - основна тема на първата сесия на депутатите
​Европредседателството - основна тема на първата сесия на депутатите
Полицаите излязоха на протест, въпреки уверенията за по-високи заплати
Полицаите излязоха на протест, въпреки уверенията за по-високи заплати