САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Река Сена повиши застрашително нивото си в Париж

Затворени метростанции и основни пътни артерии в Париж заради опасно високото ниво на река Сена. Водите достигнаха почти 6 метра, а от съображения за сигурност властите въведоха забрана за достъп до застрашените от наводнение райони.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:15, 27.01.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Париж и предградията се готвят за наводнения, след продължили цяла седмица проливни дъждове. В петък нивото на река Сена достигна 5.60 м., очаква се през уикенда да се покачи още. Тунели, паркове и пътища по бреговете на реката бяха затворени от съображения за сигурност. Не работят и някои гари, както и станции на метрото. Приземният етаж на Лувъра също е затворен. Френската столица още помни тежките наводнения през 2016 г., които отнеха живота на двама души.

;

По-тежка е обстановката в провинцията, където проливните дъждове оставиха около 1000 домакинства без ток. Най-малко 400 души са евакуирани. Наводнени са и приземни етажи на жилищни сгради.

Джорджина, жителка на Вилньов льо Роа: От сряда сме без ток. Не можем да се отопляваме, не можем да ползваме домакинските си уреди, нямаме и топла вода. Предполагам, че ситуацията ще остане същата поне седмица.

Движението на кораби по Сена е забранено, а френските власти въведоха оранжев код за опасност в 16 департамента.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Във Видин излизат на протест с искане за магистрала до столицата
Във Видин излизат на протест с искане за магистрала до столицата
Във Виена протестираха срещу крайнодесните
Във Виена протестираха срещу крайнодесните