Снегът и минусовите температури в Пловдив изпразниха сергиите в голяма част от пазарите в града. Край малкото останали търговски маси работят печки или са разгънати найлони, за да не замръзнат плодовете и зеленчуците.
Дори и да не работят, наемите за площите си вървят. Средната цена за сергия е над 140 лева на месец. Загубите на търговците се увеличават и от измръзналата стока. В опит да спасят заредените количества, някои прибягват до нетрадиционни мерки.
Атанаска Романова, търговец
"Нощно време я прибираме вкъщи, денем гори печка газова, която отоплява самото помещение, което сме си го направили ние, защото от Общината ти дават една гола маса и се спасявайте."
За да купи на внучето си банани, Донка крачи в снега до пазара край Гребната база. Притеснява се, че плодовете може да са замръзнали.
Донка
"Ще гледам да не са замръзнали, ще внимавам какво купувам."
Агрономите съветват да внимаваме какво купуваме. По-добре е в студеното време да взимаме стока, стояла на закрито.
Стоянка Пенева, агроном
"Особено пък да не говорим за домати, краставици, такива неща е абсурд сега да се купуват от пазара, защото те са си замръзнали."
Особено бдителни трябва да бъдем за цитрусите. Те са сред най-податливите на замръзване, а то не може да се познае по кората плодовете.