НОВИНИ

Собствениците на свинеферми настояват за обявяване на бедствено положение

Собствениците на индустриални свинеферми поискаха да се обяви бедствено положение в цялата страна. Подкрепени от месопреработвателите и зърнопроизводителите, те поискаха свинете в личните стопанства на 20- км от свинекомплексите да бъдат унищожени стриктно, защото иначе ни чакат огромни икономически загуби. По техни данни 30% от индустриалното ни свиневъдство вече е унищожено, а ни грози и спиране на износа на месо и зърно.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:15, 02.08.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Събрани заедно собствениците на индустриални ферми заявиха , че протестите срещу унищожаването на свинете в личните стопанства показват ,че българите много искаме да се спазва закона, но само от съседа. И хора , които казват , че няма държава - сега , когато тя е на мястото си и изпълнява мерките срещу чумата- протестират.Определиха като недопустимо протестиращи и кметове да се организират и да не спазват закона.

Румен Караманов- свиневъд: Определяме мерките на правителството като изключително важни за нас и тези мерки могат да свършат работа.Затова апелираме към бедствено положение за страната, за да може всички да се подчиняват на едни и същи мерки.

Според индустриалните свиневъди по закон хората могат да гледат до 5 свине в личните си дворове.Голяма част от протестиращите грубо са нарушили това правило,като извършват и развъдна дейност. Това е нелегален поминък и няма как да бъде защитен от закона.А факта , че стопаните се опитват да крият животни, от браншовата асоциация коментираха така:

Цветан Илиев - Асоциация на индустриалните свиневъди: Искам да се обърна към стопаните, които разнасят прасета из цялата страна и ги крият от ветеринарите. Може да ги скриете от органите на БАБХ , но няма как да ги скриете от чумата.

От Асоциацията на земеделските производители призоваха политиците да не се заиграват с чумата защото тя няма да донесе печалба на никого и призоваха хората възможно най - бързо да ликвидират свинете в личните си стопанства.

Венцислав Върбанов - председател на АЗПБ: По - добре те сами да си ги заколят и да се опитат да си съхранят продукцията , отколкото принудително да им бъдат избити животните.Особено тежко ще пострадат тези ,които не са регистрирани защото за тях няма да има никакво обезщетение.

От Асоциацията на месопреработвателите заявиха, че 16 хил. души работят в бранша и при затваряне на свинекомплексите те ще отидат на борсата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в Южна България срещу мерките за борба с чумата по свинете
Протести в Южна България срещу мерките за борба с чумата по свинете
Пътят Сливен-Ямбол беше блокиран от протестиращи стопани на прасета
Пътят Сливен-Ямбол беше блокиран от протестиращи стопани на прасета