НОВИНИ

Сондата "Джуно" превключи на безопасен режим

Сондата "Джуно" (Юнона) на НАСА превключи на безопасен режим часове преди да премине над облаците на Юпитер, съобщиха световните информационни агенции. Космическият апарат изключи камерите и инструментите си рано в сряда сутринта, както и компютърната система. След това компютърът се рестартира и има връзка със земята, но дейностите на апарата са ограничени, докато инженерите не разберат какво се е объркало.

bnt avatar logo
от БТА
11:07, 20.10.2016
Чете се за: 00:32 мин.
Още
сондата джуно превключи безопасен режим

Снимки и измервания при близкото прелитане над Юпитер не са направени. Много е рано за предположения, но проблемът не е причинен от силните радиационни пояси около Юпитер, тъй като космическият апарат е бил далече, когато е превключил на безопасен режим, каза научният ръководител на мисията Скот Болтън.

Превключването няма връзка с проблема с двигателя, дължащ се на лошо функциониране на две клапи, който забави слизането на по-ниска орбита. Следващото близко прелитане на "Джуно" над Юпитер ще е на 11 декември, този път с всички включени инструменти.

В края на август "Джуно" осъществи първото си близко прелитане край Юпитер, преминавайки на безпрецедентните около 4200 километра над плътните облаци на газовия гигант. От НАСА планират още около 30 близки прелитания на "Джуно" край Юпитер преди приключването на мисията през февруари 2018 г. Сондата "Джуно" беше изстреляна на 5 август 2011 г. Тя застана на орбита около Юпитер на 4 юли 2016 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Временни анкетни комисии в НС - за картела на горива и за мини Бобов дол
Временни анкетни комисии в НС - за картела на горива и за мини "Бобов дол"
Съдбата на спускаемия апарат Скиапарели на мисията ЕкзоМарс остава неясна
Съдбата на спускаемия апарат "Скиапарели" на мисията "ЕкзоМарс" остава неясна