НОВИНИ

Социална трапезария отвори в църква в Горна Оряховица

50 души получават храна, приготвена в социалната трапезария на храма „Свети Трисветители” в Горна Оряховица. Предстоятел на църквата е отец Зоран Мамучевски - свещеник, завършил в социология и пасторско богословие във Великобритания. През седмицата топлата храна се разнася по домовете на бедни и бездомни хора, а в почивните дни се раздава на място срещу талони на социално слаби граждани.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
19:33, 13.10.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

31-годишният отец Зоран Мамучевски е роден в Македония и е завършил висшето си образование в Православния богословски факултет на Великотърновския университет. Впоследствие продължава и в университет в Кеймбридж. Идва в България със съпругата си преди 5 години и поема грижата за енорията в горнооряховския квартал „Пролет”. Идеята да се изгради кухня за бедни в двора на храма датира още от времето, когато той е на груб строеж. Стъпка по стъпка, дарение след дарение и целта е постигната. Кухнята за нуждаещи се е оборудвана, а продуктите периодично се осигуряват от волни пожертвования на вярващи.

Отец Зоран Мамучевски
"Създадохме тази социална кухня - да може хората, които идват тук по някакъв начин да помагат. Защото Христос все пак е казал: "Ако нахраните един от тези бедни, мен сте ме нахранили. Ако дадете на тези-на мен сте дали. И по този начин, освен на думи, това да се приложи и на дела.”

Свещеникът споделя, че самата църква също е вдигната с дарения, но не става въпрос за пари в брой. Неговите спомоществователи решават да дарят и купуват това, от което общността има нужда - керемиди, улуци, шкафове. Така пожертвованията стават по-видими.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не достигат изборни помещения в софийския ж. к. Младост
Не достигат изборни помещения в софийския ж. к. "Младост"
Собствениците на Дупнишката Популярна каса остават в ареста
Собствениците на Дупнишката Популярна каса остават в ареста