НОВИНИ

Тереза Мей в безизходица след срещата на върха на ЕС в Залцбург

Депутати от британската Консервативна партия ще гласуват против плановете за Брекзит на премиера Тереза Мей. Това казва в интервю за пресата бившият министър Дейвид Дейвис, който се оттегли заради несъгласия с т. нар. план "Чекърс". Опозицията в парламента е против него. Тереза Мей срещна и съпротивата на европейските лидери на завършилата вчера среща в Залцбург, коментира британската преса.

Фани Аронова
от Фани Аронова
11:43, 21.09.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света

В края на срещата в Залцбург европейските лидери неочаквано обявиха, че предложенията на Тереза Мей няма да проработят, пише "Гардиън" и сравнява ситуацията с устройване на засада. Мей трябваше да се бори, за да защити стратегията си за напускане на Европейския съюз, известна като плана "Чекърс", допълва британският вестник.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Ако не бъде договорено споразумение, което е приемливо за Обединеното кралство, ние сме готови за Брекзит без сделка.

Как ЕС уби плана "Чекърс" и направи ситуацията за Тереза Мей от лоша по-лоша, гласи заглавието на коментарен материал в "Дейли телеграф". Начело на критиките застана Доналд Туск пише пресата.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: В плана "Чекърс" има положителни елементи, но предложената рамка за икономическо сътрудничество няма да проработи, защото това би подкопало основите на вътрешния пазар на Европейския съюз.

Френският президент Макрон даде да се разбере, че няма да приеме така наречения "сляп Брекзит" - при който въпросът бъдещото търговско споразумение на Великобритания с ЕС ще бъде договорено не преди, а след напускането ѝ на съюза.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Предложенията в сегашната им форма са неприемливи, особено в икономическата си част.

В чужбина планът на Мей е критикуван като неработещ, а в самата Великобритания - като прекалено слаб, отбелязва "Вашингтон пост".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арт посоки с Галя Крайчовска - предизвикателства на големия екран
"Арт посоки" с Галя Крайчовска - предизвикателства на големия екран
​ЧЕЗ ще инсталира дистанционно обслужвани електромери в Бояна, Симеоново и Банкя
​ЧЕЗ ще инсталира дистанционно обслужвани електромери в Бояна, Симеоново и Банкя