НОВИНИ

Цветозар Томов: Утре ще се разбере дали ще има машинно гласуване в цялата страна

Реалист съм по отношение на машинното гласуване. Утре ще стане ясно дали в цяла България ще има такова, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Поискан е ден отсрочка от комисията, която е разговаряла с кандидат-изпълнителя на поръчката за машини за изборите, за да състави доклада си окончателно, добави той.Необходимо е да се доставят 12 400 машини. Днес трябваше да стане ясно дали Лирекс БГ ООД ще достави машините за вота на 26 март.

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 24.02.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Фирмата е свършила доста предварителна работа, но дали ще успее да изпълни поръчката първо ще се произнесе комисията, после ЦИК, обясни Томов.

Той открои, че има проблем с машинното гласуване.

Цветозар Томов, говорител на ЦИК: Несъмнено има проблем, трудно е да се доставят машини за едни предсрочни парламентарни избори. Има реален труден и тежък проблем, който изисква взаимодействие между институциите, а не непрекъснати нападки от една на друга.

Основната задача е да осигурим честност и порядъчност на изборите, каза още говорителят на ЦИК.

Критиките към ЦИК не спирта и от страна на омбудсмана Мая Манолова, която вчера попита в предаването "Още от деня" защо в ЦИК не се е работило по машинното гласуване през 3-те години, в които са постоянно действащ орган. Томов обаче поясни, че предсрочни избори не са били предвидени и затова сега има проблем с машините.

Цветозар Томов, говорител на ЦИК: Разбиването на Лотове на поръчката за машините е обсъждано в комисия, но се отхвърли това предложение, понеже има тежък проблем за сигурността на вота. Трябва да се синхронизират софтуерите, което означава различни софтуерни изпълнители, което е и доста трудно при малкото време, с което разполагаме.

Томов обясни и какви други рискове крие машинното гласуване.

Цветозар Томов, говорител на ЦИК: При пренасяне на данни от електронен носител в протоколи трябва да се гарантира, че няма да има злоупотреби с тези данни. Днес сме обсъждали тази тема.

Ако поръчката се осъществи, трябва да има одит на външен специалист, открои той.

Томов обясни, че дори да няма машинно гласуване, вот ще има и никой няма да бъде спрян да гласува, и злоупотреби няма да има.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 40 души загинаха при атентат в Сирия
Над 40 души загинаха при атентат в Сирия
Няма забравени влакове
Няма забравени влакове