НОВИНИ

Училище без физкултурен салон

В много училища в страната няма физкултурен салон. Основно училище „Никола Обретенов" в Русе е едно от тях. То построено преди 27 години и по план трябва да има голяма спортна зала, но тя не е изградена и до днес.

bnt avatar logo
от Венета Николова
17:31, 19.10.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Тази класна стая, голяма не повече от 50 кв. м, се използва за физкултурен салон на училището. За спортуване са пригодени още две по-малки стаи - едната за тенис на маса, другата - за гимнастика.

Севдалина Стоянова - учител по физическо възпитание
„Говорим ежедневно за проблемите, свързани с ниската двигателна активност, хиподинамия и същевременно се принуждаваме да водим някакви часове, сами виждате, в какви условия, а децата са активни, имат нужда от движение."

През зимата на практика децата не могат да играят колективни спортове.

Севдалина Стоянова - учител по физическо възпитание
„Волейбол, футбол, баскетбол- това са спортове, които са лукс за нашето училище. Практикуваме ги през пролетния сезон и ранна есен, където можем да използваме откритата площадка."

Основно училище „Никола Обретенов" е общинско, но в бюджета на Общината не са заложени средства за изграждане на физкултурен салон, заради сериозната сума,която трябва да бъде инвестирана.

Емил Тюлеков - директор на ОУ „Никола Обретенов"
„Става дума за сума от 800-900 до милион, колкото и малък да е той, но в крайна сметка необходимостта е голяма, имаме запитване и от родителите, и от децата."

Ръководството на училището ще търси възможност за финансиране и от министерството на образованието. От 73 училища в русенска област, спортни зали няма в 12 от тях, които са в селата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недостиг на работници в шивашката промишленост и хотелиерството
Недостиг на работници в шивашката промишленост и хотелиерството
Мъж и жена бяха намерени простреляни в столичния квартал Западен парк
Мъж и жена бяха намерени простреляни в столичния квартал "Западен парк"