НОВИНИ

В 110-годишнина от рождението на Иван Хаджийски издават неоткрит досега ръкопис

На 13 октомври се навършват 110 години от рождението на големия български писател и анализатор на българската душевност Иван Хаджийски. По случай юбилея ще бъдат издадени три неоткрити досега негови ръкописа на име „Откъде започнахме ние. Три неизвестни текста“, които са завършекът на неговия шедьовър „Бит и душевност на българския народ“.Откривател на вълнуващата находка е писателят Тони Николов, за която той разказа в студиото на „Денят започва с култура“.

bnt avatar logo
от БНТ
10:39, 13.10.2017
Чете се за: 00:49 мин.
Още

За третия том на емблематичната за българската култура и литература поредица се носят легенди, разказва писателят Тони Николов, който случайно открил безценните текстове при антиквар.

Тони Николов, писател: Той отишъл на фронта и работил по него до последно, след това го поверил на ген. Кирил Станчев, ръкописът бил даден на вдовицата на Хаджийски, която го оставила в издателство „Хемус“. 1947 г. отварят касата при национализацията и откриват, че ръкописът го няма.

Николов споделя, че в този случай има рядката възможност да проследи до някаква степен произхода на ръкописите, защото антикварят споделил, че закупил от битака архива на детския писател проф. Георги Веселинов и така достоверността на текстовете може да се потвърди.

Тони Николов напомня, че макар Хаджийски да е смятан за марксист, върху трудовете му е имало забрана, тъй като не е бил „шаблонен марксист“.

Тони Николов, писател: Той разбива всички мисловни шаблони на сталинизма, наложен след 44-а година. Той е герой без творчество.
;

Публикуваме част от книгата „Откъде започнахме ние. Три неизвестни текста“:

За твоя баща, читателю, не искам да говоря. Може би ти се срамуваш от това, че той или баща му са носили потури и са яли на дървена паралия чукан боб. Поради това аз ще разкажа за моите родители, за културното наследство, което са ми оставили, за стъпалото, което са сложили, за да мина по-напред. Нямам основание нито да се гордея с тях, нито да се срамувам, затова ще си кажа самата истина.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Азербайджан Румен Радев декларира подкрепата си за Южния газов коридор
В Азербайджан Румен Радев декларира подкрепата си за Южния газов коридор
Кръщават улици във варненско село с имена на летци
Кръщават улици във варненско село с имена на летци