НОВИНИ

Варна - домакин на Международен балетен конкурс

Варна става територия на балетното изкуство от 15 до 30 юли. Градът ще бъде домакин на 27-ото издание на Международния балетен конкурс. През двете седмици на конкурса международното жури ще оценява състезатели от традиционно утвърдени школи като руската, френската и кубинската.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
20:45, 14.07.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

В широката географска карта на балетния форум тази година ще се впишат и танцьори от Аржентина, Бразилия, Мексико, Южна Африка и много други страни. Името на България ще защитават 15 балетисти, като 7 от тях са чужденци.

Илко Раев, Фондация “Международен балетен конкурс“: "България стана място, където са участвали в конкурса над 2600 изпълнители досега във всички тези издания."

Участниците ще покажат своите умения на обновена сцена с висококачествен дървен под. Международният балетен конкурс ще бъде открит утре в Летния театър.

Соня Димитрова, артистичен директор на конкурса: "Програмата е много богата и сме се постарали да подберем най-добрите специалисти. "

Оценки на участниците ще дават едни от най-великите артисти и балетмайстори на нашето време. Председател на журито ще бъде иконата в световния балет - Владимир Василиев.

Елдар Алиев, жури на балетния конкурс: "Варненският конкурс няма нужда от реклама. Това състезание е като жив организъм. Желая на участници много успех."

За трети път ще бъде присъдена специалната награда за най-талантлив млад артист на името на Маестро Емил Димитров - създател на конкурса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравната книжка - част от багажа при почивка
Здравната книжка - част от багажа при почивка
Коафьоргейт във Франция
Коафьоргейт във Франция