НОВИНИ

Веселина Кацарова пред БНТ: Животът навън ме научи на обич към България

Световноизвестното мецосопрано Веселина Кацарова се прибра в България. Ден преди първата й пресконференция в качеството й на нов артистичен директор на Старозагорската опера, тя даде специално интервю за "По света и у нас". Защо е приела поста, какви артисти ще привлече в България и промени ли се личната й толерантност след инцидента в Инсбруг. На всички тези теми Веселина Кацарова разговаря с Миглена Стойчева.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
20:46, 20.11.2016
5726
Чете се за: 00:56 мин.
Още

Идва от върховете на операта. Там, където има средства за разкошни спектакли и хонорари на големи звезди. Връща се, за да отговаря за артистичното ниво на Старозагорската опера, която доскоро беше затънала в дългове и трудно посрещаше разходите си за постановки. Има обаче своя рецепта как ще работи в родния си град.

Веселина Кацарова: Българите да научат едно нещо, моите колеги говоря, да говорят истината в България. Не са всички световни и не могат да станат, не са всички световни италианци, не всички са световни германци, но има много добри българи, които обичат България и ще дойдат да пеят в Стара Загора. И аз вече се обадих на двама, трима мои колеги. И ако някой има разбиране - това са българите, които 15 или 20 години не са работили в България.

Самата тя също ще даде личен пример. На 3 декември ще направи специален концерт заедно с ансамбъл Филип Кутев. Ще изпълни любимите си песни от Красимир Кюркчийски. Животът й навън я е научил на обич към България. И на още нещо - на толерантност и вяра в доброто. Не е променила светогледа си, дори след неприятния инцидент, при който беше нападната в Инсбург.

Веселина Кацарова: Има една много негативна енергия в Европа. Не всички хора от арабско потекло са терористи. Има терористи всякакви и германци и ...Ние просто подценихме религията, мисля. Дори това, което ми се случи, то се научи само, защото аз съм име в Европа. Ако това се случи на една жена, която не е оперна певица, това не се говори.

Вярва, че професията й на певица е хуманна и може да промени света към по-добро. Разделя се с нас с откровеното признание, че няма да гледа това интервю, защото суетата просто й е чужда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Банско и Сандански са предпочитаните курорти за новогодишните празници
Банско и Сандански са предпочитаните курорти за новогодишните празници
Приключват изборите за кандидат-президент на френската десницата
Приключват изборите за кандидат-президент на френската десницата