НОВИНИ

Доналд Тръмп: НАТО е остаряла организация

НАТО е остаряла организация, Брекзита е умна стъпка, и други може да напуснат Евросъюза, политиката на Меркел за прием на бежанци е катастрофална грешка. Думите са на избрания за американски президент Доналд Тръмп пред британския "Таймс" и германския Билд. Интервюто предизвика тревога на Пакта, Москва се съгласи с оценката за него, а Евросъюзът отбеляза само, че са прочели с интерес казаното в Тръмп Тауър в Ню Йорк.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:25, 16.01.2017
Чете се за: 01:28 мин.
По света

НАТО има голямо значение за мен, заяви Тръмп, но отбеляза, че Пактът не се е справил с тероризма.

Доналд Тръмп избран за президент на САЩ: Отдавна казвам, че НАТО има проблеми. Първият е, че Пактът е остарял, защото е замислен преди много, много години. Вторият проблем е, че много от страните членки не плащат колкото би трябвало, а това е нечестно спрямо Съединените щати.

Брекзит-ът ще се окаже голямо нещо, отбеляза Тръмп и не изключи и други да последват примера на Острова. Той обеща бързо сключване на двустранно търговско споразумение с Лондон.

Доналд Тръмп избран за президент на САЩ: Страните искат своя идентичност, Великобритания също. Вярвам, че ако не бяха принудени да приемат бежанци, при всички съществуващи проблеми, нямаше да се стигне до Брекзит.

Германският канцлер Меркел е най-влиятелният европейски лидер, но Евросъюзът се е превърнал в инструмент на Германия, каза още Тръмп.

Доналд Тръмп избран за президент на САЩ: Много я уважавам, смятам я за наистина голям лидер. Мисля обаче, че допусна една катастрофална грешка като прие всички тези нелегални, без някой да знае откъде всъщност идват.

Наказателни мита от 35 процента за германски автопроизводители, които строят заводи в Мексико, за да продават в Съединените щати, обеща избраният американски президент. Той се обяви за добра сделка с Русия за санкциите и значително съкращаване на ядрените въоръжения.

Съдбата на европейците е в собствените им ръце, реагира германският канцлер Меркел.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Избраният президент отново изложи вижданията си. Щом встъпи в длъжност ще работим с американското правителство и тогава ще видим какво сътрудничество можем да постигнем.

В Брюксел думите на Тръмп предизвикаха тревога.

Франк-Валтер Щайнмайер - министър навъншните работи на Германия: Сега идвам от разговори с генералния секретар на НАТО г-н Столтенберг. Пактът посреща с тревога думите на избрания президент Тръмп, че алиансът е остарял.

Британската дипломация приветства предложението на Тръмп за споразумение за свободна търговия с Острова.

Борис Джонсън - министър на външните работи на Великобритания: Това е много добра новина. Очевидно това трябва да е споразумение, което да отговаря на интересите на двете страни, но аз не се съмнявам, че така и ще бъде.

Париж даде свой отговор на интервюто.

Жан-Марк Еро - министър на външните работи на Франция: Най добрият отговор на интервюто на избрания американски президент е европейското единство.

Дни преди иногурацията в Съединените щати са в ход демонстрации в подкрепа на закона Обамакеър за здравното осигуряване. Тръмп планира да го замени с "осигуряване за всички" при по-ниски суми и по-малко удръжки, планът бил почти готов, но засега следващият президент не посочва конкретни факти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тази седмица Румен Радев встъпва в длъжност като държавен глава
Тази седмица Румен Радев встъпва в длъжност като държавен глава
70 години Куклен театър – Пловдив
70 години Куклен театър – Пловдив