НОВИНИ

За и против въвеждането отново на задължителна наборна военна служба

Патриотичният фронт внесе в НС промени в законовата уредба, за въвеждане отново на задължителна наборна военна служба. Според промените, всички български граждани от мъжки пол, между 18 и 28 години, които подлежат на първоначален военен отчет, не са получили право на алтернативна гражданска служба и имат гарантирано ниво на грамотност, подлежат на военна служба в рамките на 6 месеца. Тези, които не покрият документалното ниво на грамотност, подлежат на 12-месечна алтернативна служба. Предложението на Патриотичния фронт срещна по-скоро негативни реакции от страна на основните политически сили в парламента.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
18:56, 07.07.2016
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов цитира социологическо изследване, според което 61% от българските граждани са за възстановяване на наборната военна служба.

Красимир Каракачанов - съпредседател на ПФ: Закриването на наборната служба през 2008 г. беше абсолютно прибързано, без да се отчетат условията на рискове, които съществуват за националната сигурност на България.
Валери Симеонов - съпредседател на ПФ: В българската армия младите хора са възпитавани в дух на отговорност и дълг и любов към родината - неща ,които хора които не са служили трудно могат да разберат.

Идеята на патриотите срещна предимно отрицателни реакции.

Валентин Радев - ГЕРБ: Аз много уважавам това, което са направили колегите - да ние ще се вгледаме отново в техните предложения, но на този етап, когато намерихме пари за модернизацията на армията да отделяме други средства, за да повишаваме разходите за издръжка - това означава наборната армия - няма как да стане.
Ангел Найденов - БСП - лява България: За всеки един експерт е ясно, че 6 месеца не са достатъчно време за добра подготовка на един войник и второ, 6 месеца не са достатъчно за сглобяване на военните подразделения. Следователно зад подобно предложение по - скоро се прави опит да се компенсира отсъствието на държавата от други сфери.
Петър Славов - Реформаторски блок: Струва ми се, че е по-добре да мислим модерно, за една модерна армия, а тя не се базира на наборна военна служба.

Според председателя на комисията по отбрана Михо Михов, предложението на патриотите не отрича професионалната армия, но същевременно населението трябва да бъде подготвено като резерв на армията чрез различни форми на обучение.

Михо Михов - председател на парламентарната комисия по отбрана /АБВ/: Не мисля, че 6 месеца са безобиден срок от гледна точка на финансите и отклоняването на младежта, но във всички случаи АБВ и ПГ е съпричастна с идеята младото поколение, новите генерации да бъдат военно технически подготвени.

От Патриотичният фронт отхвърлиха аргумента за липсващи финансови средства, защото според изчисленията им месечната издръжка на един наборник ще струва 400 лв. - сума, несравнима по думите им, с живота на един неподготвен войник, мобилизиран при необходимост да защитава страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спомен за художника Георги Ковачев
Спомен за художника Георги Ковачев
Гняв в САЩ след поредното убийство на чернокож от бял полицай
Гняв в САЩ след поредното убийство на чернокож от бял полицай