НОВИНИ

За какво да внимаваме ако решим да теглим "бърз кредит"

С наближаването на празниците, изкушението да изтеглим кредит е огромно.

Александър Марков
от Александър Марков
18:39, 22.12.2015
Чете се за: 02:04 мин.
У нас

ритиснати от времето, много хора прибягват към т.н. "бързи кредити". Статистиката сочи, че хората теглят все повече бързи заеми, а броят на необслужваните пада. Този тип кредитиране, обаче, крие рискове, за които предупреждават специалистите.

Практиката от последните години показва, че през декември ще похарчим стотици милиони левове за подаръци, екскурзии, празненства и какво ли още не. И една голяма част от тези пари ще дойдат през заеми.

Статистиката на БНБ показва, че през ноември спрямо миналата година потребителските кредити се увеличават с почти половин процент и възлизат на 7 млрд. и 400 милиона лева.Към септември пък, заемите до 1 година, една част от които са "бързи", са към 400 млн. лв. и нарастват с 14% спрямо миналата година. Същевременно необслужваните заеми намаляват.

Едно семейство от Монтана, обаче, изтегли 2500 лева бърз заем, но без да разбере сложния договор. Така се оказва, че Каменка Бонева и съпругът ще трябва да върнат на фирмата за бързи кредити 8200 лева главница плюс лихви.

Каменка Бонева, съпругът ѝ и безработният ѝ син отглеждат животни. Доведени до фалит от продължителната суша, теглят 2500 лева заем, за да ги изхранват. Не разбират нищо от прочетеното в договора. А там пише - за четири години семейството трябва да върне заема в троен размер.

Каменка Бонева: "Те май че после подадоха тва договора. И не мога да си спомня дали казаха тогава, че толкова много ще се върнат. Четохме го тогава, ама нали немаше начин и требваше да... Животните - какво да ги правиш?

Вноските на семейството са 170 лева месечно. Годишният процент на разходите, който показва колко са лихвите, главниците и таксите, е рекордните 109%. След като съпругът на Каменка ляга на легло, вноските стават непосилни, а кредиторите започват да звънят.

Каменка Бонева: "И една от тука, сигурно от Монтана беше тая, ама ме направи и така ме обижда. И кво ли не... "Ти, защо взимаш, като знаеш, вика..." И аз й обяснявам. Викам - бе така, сега кой знаяла ли съм, че така ще се случи. Ще си ги внасям, ама те тука 2-3 месеца, те така ще е".

Сред ползвалите тази услуга е и съседката на Каменка - тя е теглила 400 лева и ще трябва да върне 700:

"Трудно се погасяват. На тия минимални заплати, не лови човек минималната. На процент сме. На заработки. Трудно".

За да не ни е трудно, специалистите съветват да взимаме кредит само за инвестиция. Внимателно да четем договорите и ако се наложи, да ползваме финансов консултант.

Експеримент на "По света и у нас", обаче, показа, че един договор за потребителски кредит от банка например отнема около 40 минути, за да се запознае с него човек.

Богомил Николов, председател на Асоциация "Активни потребители": "Най-опасни са клаузите, които влизат при неизпълнение на някое от условията, например закъснявате с вноската с един ден или внасяте с два лева по-малко отколкото ви се полага на падежа, тогава тези популярни като наказателни клаузи се активират".

Специалистите съветват още да внимавате за т.н. "скрити такси". Например, ако кредитът се предоставя с поръчител, но вие нямате, опцията е да платите допълнително. Тези дребни, но много на брой такси, могат да оскъпят кредита ви неимоверно.

Според експерти, трябва да обърнем внимание на няколко много важни неща, още преди да подпишем договора за кредит.

Първо, да обърнем внимание на основни компоненти по договора. Колко е общата сума, която ще трябва да върнем, какъв е годишният процент на разходите, основният лихвен процент, срок на договора, размер и брой на погасителните вноски.

Задължително е кредитиращата фирма да ви предостави цялата информация по заема в стандартизиран Европейски формуляр, където ясно и точно да е описана.

И накрая, не забравяйте, че до 14 дни след сключването на договора можете да го разтрогнете. Разбира се, връщайки усвоените до момента пари с лихвите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подаръци за всички от сърце...
Подаръци за всички от сърце...
Коледно тържество на кампанията на БНТ Спри! Детето запази!
Коледно тържество на кампанията на БНТ "Спри! Детето запази!"