НОВИНИ

Технологичен пробив - ракета се приземи успешно след полет в космоса

За пръв път ракета-носител успя да изведе товар в Космоса и се завърна на Земята за повторно ползване. Голямото постижение е на американската частна компания "Спейс Екс". Предишните два опита бяха несполучливи.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
18:12, 22.12.2015
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Изглежда като класическо изстрелване на ракета в околоземна орбита. Случи се преди по-малко от 16 часа на космодрума Кейп Канаверал, щата Флорида. Ракетата-носител "Фалкон -9" изведе успешно 11 комуникационни спътника в откритото пространство около Земята.

И дотук свършиха приликите с класическите мисии. Вместо да се разпадне при издигането, първата степен на ракетата-носител остана здрава. Тя направи плавен завой и за броени минути се завърна на Кейп Канаверъл. При това осъществи точен полет и кацна напълно успешно. За огромна радост на екипа на частната компания "Спейс Екс", която подготви и осъществи полета.

Цялото видео може да видите тук:


Успехът сбъдна мечтата на Илон Мъск - предприемача, който влага милиони в бъдещето и го превръща в настояще. Идеята му за многократно използване на една и съща ракета-носител придоби реални очертания, след като през юни опитът за извеждане на оборудване до Международната космическа станция по същия метод завърши с гръм, трясък и провал.

Сега Илон Мъск и служителите му имат повод да празнуват. Успехът на мисията им е сериозна крачка към ерата на по-евтините и масови космически полети. Конкуренцията в тази посока е голяма. Миналия месец компанията на Джеф Безос, собственика на "Амазон", осъществи успешен тест с подобна ракета. "Спес Екс", обаче, за първи път реализира полет с ракета за многократна употреба с конкретна търговска цел.

;

Във видеото вижте интервю с професор Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания при БАН

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ахмед Доган с критика към Местан
Ахмед Доган с критика към Местан
Радиохирургията у нас с първи добри резултати
Радиохирургията у нас с първи добри резултати