НОВИНИ

"Булгаргаз": ​Природният газ поевтинява с около 10% от 1 април 2016 г.

Природният газ ще поевтинее от 1-ви април догодина с още поне 10%, прогнозира пред журналисти изпълнителният директор на "Булгаргаз" Петьо Иванов след края на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. На 30 декември регулаторът трябва да определи цената на синьото гориво за първите три месеца на новата година. Разчетите сочат, че суровината ще бъде понижена с малко над 2 на сто от 1-ви януари или с близо 6 лв. за 1000 кубика.

Николай Минков
от Николай Минков
17:37, 22.12.2015
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Котировките на суровия петрол на международните пазари показват трайна тенденция за спад на цените. Затова се очаква и трайно намаление на природния газ още през първото полигодия на следващата година, прогнозира шефът на "Булгаргаз".

Петьо Иванов - изпълнителен директор на "Булгаргаз": "Относно цената за второто тримесечие очакваме драстичен спад на цената, като можем да се ангажираме, че ще е минимум 10%."

Според шефа на "Булгаргаз", по-евтиното синьо гориво през следващата година ще съживи бълграската икономика.

Петьо Иванов - изпълнителен директор на "Булгаргаз": "Това са разполагаеми средства, които остават в индустрията. Особено за индустрията, за която природния газ е основен ресурс. Говоря за химическата промишленост, а също така за индустрия където е основен енергоносител, също ще бъде много положителен ефекта, говоря за стъкларската промишленост и за енергетиката".

По-евтиният газ ще се отрази благоприятно и на топлофикациите, като ще задържи цената на парното и ще осигури повече ликвидни сердства за централите, с които те да покриват задълженията си към Булгаргаз. Към момента те са около 240 млн. лв.

Петьо Иванов - изпълнителен директор на "Булгаргаз": "До края на годината очаквам да спаднат, разбира се не толкова съществено. Погасяват в рамките на възможното от тях".

В момента "Булгаргаз" разполага с достатъчно средства и няма ликвидни проблеми, въпреки натрупаните към него дългове от страна на топлофикациите. Той посочи, че дружеството редовно се разплаща с "Газпром" за доставките на природен газ в страната ни и очаква то да излезе с реална, макар и минимална, печалба в края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
500 домакинства в Люлин отново останаха без електричество
500 домакинства в "Люлин" отново останаха без електричество
Аскеер за БНТ за популяризирането на българската култура
"Аскеер" за БНТ за популяризирането на българската култура