НОВИНИ

Модерно лъчелечение във Варна

Онкоболницата във Варна вече разполага с ново отделение по лъчелечение с мултимодален линеен ускорител.

bnt avatar logo
от Даниела Цекова
17:59, 22.12.2015
Чете се за: 00:43 мин.
Още

По свръхмодерна апаратура за лечение на онкоболни градът се превръща за България в това, което е Истанбул за Турция, каза при откриването регионалният министър Лиляна Павлова. Отделението беше реновирано със средства по Оперативна програма „Регионално развитие". Според специалистите Варна вече има ресурса да развива и медицински туризъм.

Новата апаратура,мултимодалният линеен ускорител и компютърния томограф със софтуер за симуация на лъчелечението, ще заработят с пациенти още в началото на 2016 година.

доц. д-р Георги Кобаков - Управител на СБАЛОЗ "Д-р М.Марков": "Варненската онкологична болница е най-окомплектована със специалисти по отношение на лъчетерапия. Знаете много години се работи и беше единственото отделение по лъчетерапия на територията на Варна".

Годишно на територията на Варненска и Добричка област над 4000 души се нуждаят от лъчелечение.

доц. д-р Георги Кобаков - Управител на СБАЛОЗ "Д-р М.Марков": "Известно е, че някъде около 70-80% от пациентите болни от онкозаболявания се нуждаят от лъчетерапия. Надяваме се да покрием този брой нуждаещи"

При средна натовареност на един апарат от 800 пациенти годишно, на практика Варна се нуждае от поне 5 апарата. Общата стойност на проекта, финансиран от оперативна програма "Регионално развитие" е над 3 900 000 лв , от които 2 600 000 е безвъзмездната финансова помощ и повече от милион и триста хиляди лева са собствен принос на Община Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делото за катастрофата, при която загина синът на шефа на ДАНС
Делото за катастрофата, при която загина синът на шефа на ДАНС
Мълчалив протест срещу безумното шофиране
Мълчалив протест срещу безумното шофиране