Радиохирургията у нас с първи добри резултати

Лечението на първите 5 пациенти у нас с радиохирургия приключи днес успешно.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:12, 22.12.2015
Чете се за: 01:19 мин.
Още

Както вече съобщихме, в университетската болница "Св Иван Рилски" започнаха да прилагат за първи път в България прецизното лъчение, известно също като кибернож. За подобна терапия до сега се налагаше пациентите да пътуват в чужди клиники. Освен в "Св. Иван Рилски", се очаква скоро радиохирургия да се прилага и в новите лъчетерапевтични центрове във Варна и Пловдив и да се покрият всички нужди на болните.

Има места в мозъка, до които скалпелът не може да стигне. Но за първи път след операцията, лекарите ще може да свършат работата си докрай.

доц. Васил Каракостов - началник клиника по гръбначна хирургия: "Пациентка, оперирана преди 5 години с един тумор на много деликатно място, зоната, в която се командват движенията за ръце, крака - този тумор е отстранен до 90 процента от неговия обем. Има една зона, която е залепена за една от най-важната вена в мозъка".

И на това най-деликатно място само прецизната точност на радио лъча може да унищожи тумора докрай. При това без да засегне жизненоважните центрове в мозъка.

д-р Илиана Колева - началник отдел лъчелечение: "В момента виждате зоната, лезията която подлежи на лъчелечение непосредствено преди стартирането преди започването на облъчването се провеждат верикафиционни снимки това е т.нар образно направлявана лъчетерапия".

Преди да легне пациентът на масата, лъчетерапевтите са свършили по-голямата част от работата - планиране на обема и дозите на лъчение. Но сега и компютърът трябва да се увери, че зададените данни отговарят на томографската снимка направена току що. И след известна корекция - апаратът е включен.

д-р Колева: "Започва облъчването... тука вече имаме работа на рентгена. И цялото облъчване приключи за 5 минути. Това е и третата процедура за пациентката, която е готова да се прибере в къщи. А резултатите от днес ще станат видими до два месеца".
Мария Чернева: Как сте само да питам?
Пациентка: "Благодаря, добре. Всичко мина - никакъв проблем".
доц. Васил Каракостов: "Всъщност това, което тук се направи е да се завърши един цикъл от пълно лечение на болните с невроонкологични заболявания - тези на главния мозък на гръбначния мозък".

Успехът днес е резултат на дълго обучение на голям екип на "Иван Рилски" в няколко световни центъра - като този в Церн, в Милано и в Канада - безупречна работа признаха и обучителите дошли тук. Така че се са готови и от януари започват да работят с линейния ускорител на пълни обороти.


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Технологичен пробив - ракета се приземи успешно след полет в космоса
Технологичен пробив - ракета се приземи успешно след полет в космоса
Делото за катастрофата, при която загина синът на шефа на ДАНС
Делото за катастрофата, при която загина синът на шефа на ДАНС