НОВИНИ

Започна тридневната среща на върха между Северна и Южна Корея

Трета среща очи в очи между лидерите на Северна и Южна Корея и първа визита на Мун Дже-ин в Пхенян. Ким Чен-ун посрещна южнокорейската делегация с почести и възторжени възгласи от севернокорейци, на фона на протести срещу визитата в Южна Корея. Първият кръг от разговори между двамата лидери продължи около два часа, като акцент беше прекратяването на ядрената програма на Пхенян, отношенията между двете съседки и тези между Севера и САЩ.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:09, 18.09.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Паметен момент, в който за първи път от десетилетия лидер на Южна Корея е на посещение в Пхенян. Последва сърдечна прегръдка от домакина Ким Чен-ун и радостни възгласи от събралите се хиляди севернокорейци.

Двучасова среща при закрити врата, на която се предполага, че лидерите са обсъдили заявката на Севера за прекратяване на ядрената програма и насърчаване на връзките между двете държави, включително и търговските. Неслучайно Мун Дже-ин пристигна в компанията на бизнесмени от най-големите южнокорейски компании.

Дни преди днешната среща обаче, основната "мисия" на президента Мун беше ясна - по молба на Тръмп, той ще трябва да изиграе ролята на главен преговарящ между Пхенян и Вашингтон.

Ким Чен-ун, лидер на Северна Корея: Вие сте в основата да се случи историческата среща между Северна Корея и САЩ. Нашата и вашата страна активно работим за подобряване на отношенията ни и за стабилизиране на ситуацията в региона. Оптимист съм и за бъдещите ни отношения с Вашингтон.
Мун Дже-ин, президент на Южна Корея: Искам да ви поздравя за огромния напредък в дипломатическите отношения. Отворихте нова страница не само в диалога между Северна и Южна Корея, но и със САЩ. Ако си припомним новогодишното обръщение на председателя Ким Чен-ун и зимните олимпийски игри, можем да видим колко много път е извървян.

Лидерската среща продължава и през следващите два дни. Първите дами днес посетиха детска болница и концерт в университет по изкуствата в Пхенян.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български и румънски военни проведоха летателна тренировка Blue Bridge 2018
Български и румънски военни проведоха летателна тренировка "Blue Bridge 2018"
НС ще гласува с три отделни проекта персоналните промени в правителството
НС ще гласува с три отделни проекта персоналните промени в правителството