НОВИНИ

Български и румънски военни проведоха летателна тренировка "Blue Bridge 2018"

Двойка МиГ-29 от състава на авиобаза "Граф Игнатиево" и МиГ-21 от състава на авиобаза "Михаил Когълничано" на румънските Военновъздушни сили изпълниха всички процедури и осъществиха успешно мисия по Air Policing чрез прехващането на самолет, преминаващ нерегламентирано през въздушното пространство на България и Румъния. Това беше сценарият на съвместната летателна тренировка "Blue Bridge 2018", която се провежда ежегодно от 2012 г. насам между българските и румънските военновъздушни сили (ВВС), съобщи пресцентърът на министерство на отбраната.

български румънски военни проведоха летателна тренировка blue bridge 2018
bnt avatar logo
от БНТ
19:21, 18.09.2018
Чете се за: 00:23 мин.
У нас

В ролята на "самолет-нарушител" беше румънски военнотранспортен самолет "Спартан" C-27J от авиобаза "Отопени" на румънските ВВС, който беше прехванат от дежурните изтребители на военновъздушните сили на двете страни и принуден да кацне на летище "Граф Игнатиево".

При съвместните полети се извърши и реално приемане и предаване на управлението на екипажите от съответните национални центрове за управление.

Целта на българо-румънските тренировъчни полети е постигането на по-добра координация и оперативна съвместимост при провеждането на презгранични операции при контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство, както и повишаване на подготовката на екипажите за точно изпълнение на съгласувани по време и място полетни задачи във въздушното пространство на двете страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германското правителство освободи от длъжност шефа  на контраразузнаването
Германското правителство освободи от длъжност шефа на контраразузнаването
Започна тридневната среща на върха между Северна и Южна Корея
Започна тридневната среща на върха между Северна и Южна Корея