НОВИНИ

Засилени мерки за сигурност в пощите

Български пощи завишават за неопределено време мерките за сигурност заради опасността от терористичен акт. При изпращането на колети както у нас, така и в чужбина, се забранява в пратката да има електронни устройства с батерии. Забраната се въвежда заради препоръка на ООН за опасни предмети. Как в София се проверяват пратките? Наш екип посети един от най-натоварените пощенски клонове.

bnt avatar logo
от Екип на БНТ 2
18:30, 14.12.2015
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

В забранителния списък влизат и детски играчки във вид на оръжия, конфети, пиратки, спрейове, пожарогасители и леснозапалими течности. Колетът ви ще бъде върнат и ако в него има окислители, земеделски химикали и пестициди, киселини и дори литиеви батерии, каквито има във всеки един телефон и лаптоп.

Aнтоанета Стойчева, касиер в колетна служба Централна поща - София:

"В смисъл, не може в колетни пратки да се изпращат нищо електронно, нищо с батерии, включително детски играчки, картички музикални, смартфони, телефони, лаптопи. Всичко, което има електроника."

Пратката се преглежда на гишето в пощенския клон преди да бъде изпратена. След това пакетът отива в сортировъчен център, където минава на скенер. За района на София такъв има в столичния квартал "Враждебна".

Посещаваме един от най-натоварените пощенски клонове в София на улица "Гурко". Даниела Николова има ново поколение електронен часовник и желае да го изпрати до Сърбия.

Даниела Николова:

"Аз нямам нищо против да го отворят и да го проверят дали има батерия и да видят какво е положението."

Няколко минути по-късно пратката на Даниела е отказана, защото батерията е вградена в часовника и не може да се премахне:

"Създават неудобство, има фирми, които изпращат подобни пратки, съответно цената е много по-висока, даже по-голяма от самия часовник."

Все още не е ясно докога е важи забраната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наемател с прекратен договор завзема имот
Наемател с прекратен договор завзема имот
Медици обучават родители на деца с хронични заболявания
Медици обучават родители на деца с хронични заболявания