Голямата базилика готова до 2018-а година

Улицата пред Католическата църква в Пловдив, по която в момента се движат автомобили, ще бъде превърната в площад. Под него ще могат да се видят разкритите мозайки на археологическия паметник. Това предвиждат следващите етапи от цялостната реставрация на Раннохристиянската базилика. Очаква се разкриването на многобройните мозаечни пластове да приключи през есента на 2018-та година.

от Антоанета Чакандракова
18:28, 14.12.2015
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Разкопаването на улицата пред Католическата църква ще започне през пролетта догодина. В тази част се намира северният кораб от базиликата и там ще бъдат разположени подземни галерии.

Арх. Николай Трайков – Фондация „Америка за България“:

"Идеята за момента е да се направи не нова улица, а пешеходно пространство и ще бъде като площад, което е продължение на пешеходния център, свързан е с подлеза, където е "Тракарт" и от там с централната част на града."

Целият комплекс става туристически маршрут, ще има пейки и зеленина. В част от зоната ще има стъклен отвор, през който хората ще могат да виждат подземния музей. Затварянето на улицата ще пренасочи транспортния поток през Понеделник пазара.

Иван Тотев – кмет на Община Пловдив:

"Ще има няколко промени. Премахване на паркинга пред ДКЦ 1, реализиране на спирка на градския транспорт, отваряне на някои от улиците в източна посока."

За разкриването и реставрацията на Голямата базилика Фондация „Америка за България“ ще осигури 5 милиона лева, а останалите 4,5 милиона ще бъдат дадени от Община Пловдив.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Медици обучават родители на деца с хронични заболявания
Медици обучават родители на деца с хронични заболявания
Ще ни подмине ли грипът тази година?
Ще ни подмине ли грипът тази година?