НОВИНИ

Медици обучават родители на деца с хронични заболявания

Има увеличение на децата с аутизъм и с детска церебрална парализа в страната - заявиха представители на сдружения от неправителствения сектор. В България обаче няма официална статистика за броя на децата с аутизъм. Увеличението на регистрираните случаи се дължи на подобрената диагностика през последните години и разширяване на критериите за заболяването, категорични са медици от Клиниката по педиатрия и генетични заболявания в Пловдив. На територията на лечебното заведение се разкрива и първият в страната Център за деца с хронични заболявания.

bnt avatar logo
от Екип на БНТ 2
18:29, 14.12.2015 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Минимум 1000 лева на месец струват процедурите на дете с аутизъм, за да се постигне развитие - заявяват родители. Този род лечение обаче не се покрива от Здравната каса.

Ани Шилева - Сдружение „Паралелен свят“:

"За съжаление много често, когато увреждането е тежко, майката напуска работа, за да се грижи за детето си и това автоматично занижава социалния статус на семейството."

Ани се сблъсква със заболяването на сина си преди години, когато няма обучителни програми. Смята, че нуждата от подобен център е огромна. В него ще бъдат обучени родители на 160 деца с аутизъм, церебрална парализа, онкохематологични, сърдечно-съдови заболявания и хранителни разстройства.

Проф. д-р Иван Иванов - началник на Клиника по педиатрия и генетични заболявания към УМБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив:

"Критерият за включване е те да са хоспитализирани в клиниката, всъщност това обучение ще бъде по време на самата хоспитализация."
Момчил Мавров - зам.-директор на УМБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив:

"Проектът е на стойност 554 хиляди лева, които ще бъдат използвани за обновяване на материалната база, за повишаване на функционалните възможности на клиниката."

Обучение по проекта, който е финансиран от Норвежкия финансов механизъм, преминават медицинските сестри, които ще предават знания на родителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилени мерки за сигурност в пощите
Засилени мерки за сигурност в пощите
Голямата базилика готова до 2018-а година
Голямата базилика готова до 2018-а година