НОВИНИ

Затягат контрола при отпускане на социални помощи

С 93 гласа "за" депутатите гласуваха два от предложените текстове за поправки в Закона за социалното подпомагане и Закона за семейните помощи, с което въвеждат по-строги условия за отпускане на помощи. Бяха приети аргументите на "Обединени патриоти" и ГЕРБ.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:01, 03.04.2019 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Целта е да се гарантира, че има ефект от отпускането на средства за посещаването на училище на уязвими групи деца. Според изнесените данни в парламента процентът на деца застрашени от бедност остава на едно от най-високите нива в Европейския съюз.

Депутатите обмислят да отхвърлят, въпреки призива на Обединените патриоти, законопроекта внесен от БСП, който предвиждаше и санкция на родителите, които не пускат децата си на училище. Според аргументите на депутатите, това противоречи на законите на евросъюза, както и на българската конституция.

Вместо това, народните представители одобряват законопроект за промени в закона за социалното подпомагане, които предвиждат обвързване на помощите с посещаване на училище от децата, както и с полагането на общественополезен труд, за хората, които получават помощи за безработни. Текстовете са внесени от ГЕРБ.

С новите промени когато детето отсъства в един месец повече от пет учебни часа или три дни без уважителни причини, социалните помощи се спират за година. Също така се разделя еднократната помощ за ученици на две равни части - в началото на първи и втори учебен срок. Целта е децата да посещават цяла година училищата.



;
Хасан Адемов - председател на социалната комисия в НС: Според нас, 2 месеца преди изборите, става въпрос за предизборна пушилка или предизборен трик, както беше се изразил един бивш министър. Чрез фиксация върху един обществено недолюбван етнос, да се опитаме да извлечем предизборни и политически дивиденти.
Светлана Ангелова - зам.-председател на социалната комисия в НС: Тези лица, които получават социални помощи по член 9 безработни - те се осигуряват здравно от държавата. Ние ако ги лишим от социални помощи всички те остават без здравни осигуровки.
Валери Симеонов - лидер на НФСБ: Не приемам никакви упреци за политически елемент във внасянето на тези законопроекти преди изборите. Преди кои избори - евроизбоите, които ще бъдат след 2 месеца. Ще минат евроизборите ще се зададат други избори. Тогава също ли не трябва да предлагаме?
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Албанската опозиция организира нов протест, премиерът обещава избори през юни
​Албанската опозиция организира нов протест, премиерът обещава избори през юни
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Време е за театър
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Време е за театър