НОВИНИ

100 години с майстора на словото Валери Петров

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
20:51, 22.04.2020
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Днес се навършват 100 години от рождението майстора на словото Валери Петров. Столична библиотека започна две онлайн кампании, за да ознаменува събитието. Малките художници изпращат своите илюстрации на "Пет приказки", а млади български поети споделят любими стихове на ненадминатия Валери Петров.

"Добре, че се срещат единици поне, от рода на хвърчащите хора".

Поетът от рода на хвърчащите хора, лекарят по образование, който цереше мислите. Познавач на читателската душа, с книгите, филмите и сцената даряваше брилянтни откровения. С безкрайна мъдрост, надежда и доброта Валери Петров разказваше своите истории.


Валери Петров: Читателят трябва да усети, че авторът на това, което чете е тласкан не от суетност, не от желание да се похвали колко много може и как хубаво ще го каже, а от дълбокото съчувствие към своите герои, от „радостта за това, че те са щастливи и и от състраданието към тях, когато те са нещастни.

И сега имаме нужда да чуем стиха: "Значи, така ни се струва понякога черен светът. Хора, недейте тъгува - добрите писма са на път!." Думите и героите, дошли от сърцето, ни следват и пазят.

"И говорим за глупости, важно вирейки нос или с израз на мъдра умора. И изобщо стараем се да не става въпрос , за рода на хвърчащите хора".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владислав Горанов: Влизането в еврозоната ще стане в договорените срокове с ЕЦБ
Владислав Горанов: Влизането в еврозоната ще стане в договорените срокове с ЕЦБ
Животът след карантината през очите на Явор Гърдев
Животът след карантината през очите на Явор Гърдев