НОВИНИ

Животът след карантината през очите на Явор Гърдев

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
20:44, 22.04.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Култура

Какви ще бъдат сцената и екранът след края на карантината? Какво ще донесат социалните промени? Новият сезон ще бъде непознат, с нови нюанси, герои.

Галя Крайчовска тръгва по следите на следкоронния период - първата среща е с режисьора Явор Гърдев.

Точно преди година Явор Гърдев подари на ценителите "Празникът" в Театър зад канала. През март подготвяше премиера на "Завръщане у дома", но корона-ситуацията я измести.


Явор Гърдев - режисьор: Пиесата много сложна и тънко усещаща човешката природа. Пиеса, която независимо от своето време е актуална, тя ще бъде и след COVID-19 актуална. Аз съм най-любопитен по какъв начин това отшелничество ще се отрази и енергията, която е генерирана в него на крайния резултат, а тя ще се отрази несъмнено.

Докато театърът е в принудителна пауза, режисьорът пише докторат. Новите театрални срещи ще имат и различни измерения.

Явор Гърдев - режисьор: Това, което очаквам да се случи - в оптимистичен план е нов тип енергия и желание, който да отвори възможностите за нов сценичен език.
А от песимистичната, защото има и такава, предполагам, че ще има дълъг период, в който ще има възстановяване на нашия сектор, който е най-засегнат от случилото се. В този смисъл всички ние трябва да имаме търпение наистина. И това търпение трябва да произведе в края на краищата една нова връзка с публиката.


Необичайната за нашето време изолация ще наложи нови социални връзки.

Явор Гърдев - режисьор: И те ще предадат своята вибрация на сценичните произведения, защото носители на сценичните произведения са живи хора.

Търпението, което ни налага карантината ще ни трябва и за да изчакаме завръщането на изкуството, което ще бъде на по-бързи обороти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100 години с майстора на словото Валери Петров
100 години с майстора на словото Валери Петров
Пандемията спря лекарствения туризъм
Пандемията спря лекарствения туризъм