НОВИНИ

Защо бензинът не поевтинява по-драстично?

bnt avatar logo
от БНТ
20:34, 22.04.2020
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

По-ниски цени на горивата у нас прогнозират експерти. Те са категорични, че цената на петрола ще се задържи на сегашните нива и през следващите седмици, а това ще доведе до поевтиняване на горивата.

Сривът в цената на петрола вече се отразява върху стойността на горивата у нас. Само за месец бензиностанциите свалиха цената на бензина и дизеловото гориво между 10 и 20 на сто.

Според експерти понижението става бавно, тъй като в цената на горивата има фиксиран компонент, която не се влияе от стойността на петрола. Сред тях са акциза върху горивата, разходи по транспорт, производство и съхранение на готовата суровина.

В повечето варненски бензиностанции днес най-масовият бензин А-95 се продаваше за около един лев и 84 стотинки. Шофьорите вече усещат разликата в цената при всяко зареждане, но не и с темповете, с които поевтинява петролът.

Шофьор: Още трябва да падне горивото даже, защото хората нямат пари, за хляб няма пари.

Шофьор: Вече 10-тина дни, откакто беше последната промяна в цените, цените паднаха оттам насетне, петролът продължаваше да намаля като цена, но горивата си останаха същите поне през бензиностанциите

Горивата в страната ще поевтинеят още, категорични са експертите.

Доц. Михал Стоянов - Икономически университет - Варна: Напълно е възможно това да се случи за някои от конкурентите в настоящия ден или в следващите дни, а за други, които са формирали по-големи запаси да е необходимо по-дълго време.

Една от причините цените у нас да не паднат драстично е сортът "петрол", който се внася в страната. Най-евтиният и популярен на запад - "Брент" не се предлага у нас.

Доц. Михал Стоянов - Икономически университет - Варна: Основният производител в България не закупува този сорт петрол, а сорт тип "Уралс", чиято цена не е достигнала тези толкова ниски, шокиращи дори за някои, нулеви или отрицателни стойности.

Заради намаленото търсене на гориво през последния месец обаче е възможно част от малките бензиностанции в страната да имат сериозни финансови затруднения и дори и да фалират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пандемията спря лекарствения туризъм
Пандемията спря лекарствения туризъм
Еротични сцени и деца с разширени зеници в скандалния клип, заснет в Съдебната палата
Еротични сцени и деца с разширени зеници в скандалния клип, заснет в Съдебната палата