НОВИНИ

Пандемията спря лекарствения туризъм

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:40, 22.04.2020
Чете се за: 00:52 мин.

Пандемията спря така наречения лекарствен туризъм. Така пациенти с ревматологични заболявания и епилепсия не могат да се снабдяват с медикаменти от съседни държави, които липсват у нас.

От около година пациенти с ревматологични заболявания сигнализират,че у нас липсва основен медикамент, с който се лекуват. Преди пандемията се снабдявали с лекарството от съдени държави.

Боряна Ботева - председател на Асоциацията на пациентите с ревматологични заболявания: Този същият медикамент помага при усложненията на коронавирус. Той изчезна от аптеките в съседните държави.

Така около 4 хиляди български пациенти са в капан.

Боряна Ботева - председател на Асоциацията на пациентите с ревматологични заболявания: Те нямат медикамент. Ако някои от тях се е запасил с повече дори те вече са на привършване.

Лекарството може да се внесе у нас по инициатива на лечебни заведения обяснили на пациентите от здравното министерство. Правилото важи и за болните от епилепсия, които също са в подобен капан.

Антоанета Витева - родител: Има лекарства, които може би знаете ги няма в България Излязоха от аптекарския пазар и ние си търсехме начин да се снабдяваме с тях от чужбина.

Веска Събева - председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия: Ние имахме някакъв резерв от асоциацията и ги изпратихме където трябва, но вече нямаме такъв.

Доц. Петя Димова - невролог УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Това е съществен проблем при всички хора с епилепсия тъй като всяка една смяна, особено, като трябва да се извърши бързо може да доведе до съществено влошаване. Това е сериозен риск - епилепсията не е предвидима болест.

Пациенти и лекари призовават здравните власти да намерят бързо решение на проблема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Животът след карантината през очите на Явор Гърдев
Животът след карантината през очите на Явор Гърдев
Защо бензинът не поевтинява по-драстично?
Защо бензинът не поевтинява по-драстично?